Бойовики намагаються зірвати роботу підгруп з врегулювання конфлікту – ЗМІ

П'ятниця, 22 травня 2015, 20:24

У діях бойовиків Донбасу в робочих підгрупах Тристоронньої контактної групи простежуються наміри зірвати робочий процес.

Про це заявило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело, близьке до української частини Тристоронньої контактної групи.

"Їхній деструктивний підхід до діяльності робочих підгруп не міг не позначитися на ефективності та на самій атмосфері консультацій. У діях Донецька і Луганська чітко простежується намір зірвати роботу підгруп, відійти від погоджених на їхніх засіданнях пропозицій", - сказав співрозмовник агентства в п'ятницю.

Він зазначив, що керівництво "ДНР" і "ЛНР" в особі Олександра Захарченка й Ігоря Плотницького, які поставили свої підписи під Мінськими документами у вересня 2014 року і в лютому 2015 року та взяли на себе відповідальність за їх виконання, "вкотре відмовилися від участі в консультаціях із Тристоронньою контактною групою, чим підтвердили своє небажання реалізовувати досягнуті домовленості".

Співрозмовник агентства також нагадав, що робочі підгрупи почали свою діяльність на тлі тривалих порушень режиму припинення вогню і відвертих збройних провокацій проти Збройних сил України з використанням на лінії зіткнення важкої зброї, яку за Мінськими домовленостями слід було відвести на максимальну віддаль їх стрільби, а також активізації диверсійно-розвідувальної і підривної діяльності на території України.

"Недавнє затримання в Луганській області під час бойового зіткнення з українськими правоохоронцями двох кадрових співробітників Головного розвідуправління Генштабу Збройних сил Російської Федерації - яскраве свідчення цього", - акцентував увагу він.

За словами співрозмовника агентства, українська сторона і надалі вимагатиме від так званих "ДНР" і "ЛНР", а також РФ (як учасника "Нормандського формату" і гаранта виконання Комплексу заходів з імплементації Мінських домовленостей) належного виконання передбачених ними кроків з деескалації та вирішенню нагальних гуманітарних проблем.

"Вичерпних невідкладних заходів необхідно вжити для забезпечення реального припинення вогню, відведення артилерійських систем калібром 100 мм і вище, повного і безперешкодного допуску спостерігачів ОБСЄ, звільнення заручників і незаконно затриманих осіб за принципом "усіх на всіх", розблокування гуманітарної допомоги", - пояснив він позицію української сторони.

За його словами, українська частина контактної групи також готова до активної роботи з виконання інших домовленостей, передбачених Мінськими документами 2014 і 2015 рр, "що було підтверджено конструктивною участю в консультаціях Тристоронньої контактної групи та роботі тематичних підгруп".

Також співрозмовник агентства поінформував, що на робочій підгрупі українська сторона виступила з ініціативою щодо демілітаризації н.п. Широкиного (біля Маріуполя), додатковими конкретними пропозиціями стосовно деескалації ситуації в н.п. Трьохізбенці (Луганська обл.) і в районі Донецького аеропорту.

"Аргументовано обстоювали необхідність здійснення додаткових кроків, спрямованих на забезпечення режиму припинення вогню. Йдеться про відведення танків, гармат калібром до 100 мм і мінометів калібром до 85 мм", - додав він.

Також українська сторона ініціювала активне залучення авторитетних міжнародних організацій, зокрема Міжнародного комітету Червоного Хреста, до звільнення заручників і незаконно затриманих осіб.

Співрозмовник агентства зазначив, що українська сторона наполегливо закликала окремі райони Донецької та Луганської областей "вжити всіх можливих заходів для виконання Мінських домовленостей у повному обсязі, зокрема щодо забезпечення результативних консультацій з Тристоронньою контактною групою і діяльності її тематичних підгруп".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News