На фестивалі у Каннах Путіна 10 днів закликали звільнити Сенцова

Неділя, 24 травня 2015, 23:25

В рамках програми "Двотижневик режисерів" на кінофестивалі у Каннах тривала десятиденна акція солідарності з Сенцової, організована Гільдією французьких кінематографістів та Європейської кіноакадемією.

На відкритті програми президенти Гільдії Селін Скьямма і П'єр Салвадор оголосили звернення.

"Я належу до міжнародного співтовариства режисерів і у зв'язку з цим прошу президента Путіна звільнити одного з нас - українського режисера Олега Сенцова, обвинуваченого в" підготовці терактів ", що він категорично заперечує. Йому загрожує до двадцяти років тюремного ув'язнення. Разом з усіма режисерами, підписали це звернення, я засуджую спробу судити за вигадані злочини. Агресія проти Олега Сенцова - це агресія проти всіх режисерів по всьому світу ", - наголошувалося у зверненні.

Текст документа підписали 108 французьких режисерів.

Фестивалі у Венеції, Сан-Себастьяні та Варшаві включили Сенцова в журі, символічно залишивши "порожнє крісло", на Берлінале звільнення режисера вимагали на офіційній прес-конференції.

"Двотижневик режисерів" - одна з найпрестижніших програм Каннського фестивалю. Перед кожним з більш ніж 50 сеансів демонструвалася фотографія українського режисера з написом "Свободу Олегу Сенцову". 

Як відомо, український кінорежисер і сценарист, активіст Євромайдану Сенцов майже рік тому був заарештований спецслужбами Росії за звинуваченням у підготовці терактів у Криму. Винним себе не визнає.

Росія оголосила, що Сенцову "автоматично було надано громадянство РФ".

6 травня  суд продовжив арешт Сенцову до 11 липня.

Радіо Свобода

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування