Російський опозиціонер Яшин: Ми вимагаємо допитати Кадирова

Середа, 27 травня 2015, 05:50

Російська опозиція вимагає від слідства у справі Бориса Нємцова оголосити в розшук Руслана Геремеєва і допитати главу Чечні Рамзана Кадирова, а також братів Делімханових.

Про це заявив однодумець Нємцова Ілля Яшин в Києві у вівторок ввечері перед презентацією доповіді "Путін. Війна" в Києво-Могилянській академії.

Яшин впевнений, що Кадиров причетний до вбивства Нємцова.

Він зазначив, що заступник командира батальйону "Север" Руслан Геремеев, якого слідство підозрює в причетності до вбивства Нємцова, встиг сховатися - і силовики не змогли з ним навіть поговорити, так як бойовики Кадирова не дозволили прийти до нього.

При цьому Яшин нагадав про те, що Кадиров дозволив силовикам Чеченської республіки відкривати вогонь по своїм колегам з інших частин РФ, якщо їх дії не будуть узгоджені з владою Чечні.

Опозиціонер впевнений, що Руслан Геремеев і Заур Дадаєв не могли піти на вбивство без узгодження з Кадировим.

Слід веде до чеченського керівництва, але веде він "до Кремля", Яшин не впевнений. "У мене немає доказів ... Поки немає", - сказав він.

На запитання, чи можна порівняти вбивство Нємцова з убивством Георгія Гонгадзе в Україні в 2000 Яшин зміг відповісти. Він сказав, що в справі Гонгадзе плівки вказували на причетність екс-президента Леоніда Кучми до вбивства, тоді як у випадку з Нємцовим доказів проти президента РФ Володимира Путіна немає.

Однак Яшин бачить ознаки того, що вбивство Нємцова спробують списати на "стрілочників", а ні замовники, ні виконавці покарані не будуть.

Він також вважає, що Путін побоюється Кадирова, у якого в розпорядженні є 80-тисячна і добре натренована армія, так як у випадку конфлікту з Кадировим може початися третя чеченська війна, яка закінчиться плачевно і для Путіна, і для Росії.

За словами Яшина, Кадиров - не політик, а людина, яка звикла вирішувати питання "силою", а Путін його всіляко заохочує.

Як відомо, раніше Басманний суд у Москві санкціонував арешт 5 підозрюваних у справі про вбивство Нємцова: Хамзата Бахаєва, Тамерлана Іскерханова, Шагіда Бубашева і його брата Амзура, а також колишнього бійця чеченського батальйону МВС "Север" Заура Дадаєва. Ще один підозрюваний - Беслан Шаванов, який теж служив у батальйоні "Север", - підірвав себе при затриманні.

Свою причетність до вбивства визнав лише Дадаєв, а він прилетів до Москви разом із Геремеєвим за кілька днів до гучного вбивства.

Руслан Геремеєв є племінником одного з членів Ради федерації РФ від Чеченської Республіки Сулеймана Геремеєва.

Алібек Делімханов - командир батальйону "Север", його брат Адам є депутатом Державної думи РФ і провідним російським політиком в оточенні Кадирова.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...