Російський "Протон" упав у 2013 році через датчики, встановлені догори дригом

Середа, 27 травня 2015, 14:14

Слідчий комітет Росії завершив розслідування кримінальної справи про аварію ракети-носія "Протон-М" зі супутниками "Глонасс" в липні 2013 року.

Про це повідомляє Російська служба BBC.

Слідчі прийшли до висновку, що аварія ракети-носія "Протон-М" сталася через неправильну установку датчиків кутових швидкостей – їх повернули на 180 градусів, тобто поставили догори дригом.

Як повідомив офіційний представник СКР Володимир Маркін, в катастрофі "Протона" звинувачені четверо співробітників центру Хрунічева.

"За версією слідства, обвинувачені (електромонтажник спецвиробів Денис) Грішин, (майстер Олександр) Ніколаєв (контролер Діана) Гудкова в 2011 році займалися установкою на ракету-носій "Протон-М" датчиків кутових швидкостей в каналі рискання. В результаті порушення ними технологічної дисципліни, передбаченої конструкторською і технологічною документацією, ці датчики були встановлені неправильно (з поворотом на 180 градусів від штатного положення). Це спотворило роботу системи управління ракети-носія, викликало її падіння і руйнування", – сказав Маркін.

Версію про неправильну установку датчиків першим публічно висловив заступник голови Роскосмосу Олександр Лопатін – незабаром після аварії. Він розповів, що всього на корпусі ракети встановлюються три датчики кутових швидкостей – з одного боку датчики в площині рискання були встановлені правильно, а з іншого (в площині тангажу) – неправильно.

Ракета-носій "Протон-М" з трьома російськими навігаційними супутниками "Глонасс-М" вибухнула в повітрі і впала на космодромі на першій хвилині старту 2 липня 2013 року.

З 2010 року аварією завершилися 7 запусків російських ракет-носіїв: "Протон-М", "Союз-У", "Зеніт-3SL" (російсько-українська), "Союз-2.1 а". Було втрачено два вантажних кораблі і 9 супутників.

28 квітня 2015 року з Байконура стартувала ракета-носій "Союз-2.1а", яка не змогла вивести на розрахункову орбіту вантажний космічний корабель "Прогрес М-27М". 8 травня корабель некеровано зійшов з орбіти і згорів в щільних шарах атмосфери, його фрагменти впали у води Тихого океану.

16 травня ракета-носій "Протон-М" не змогла вивести на орбіту мексиканський супутник зв'язку. Російський вантажний корабель "Прогрес" повинен був підняти космічну станцію на кілька кілометрів, проте двигуни так і не запрацювали.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування