Аваков розповів, чому звільнив Сакала, але зробив його радником

Четвер, 28 травня 2015, 11:17

Голова МВС Арсен Аваков звільнив Віталія Сакала з посади свого заступника, начальника Головного слідчого управління МВС із Кримінального кодексу через те, що той не запобіг конфлікту інтересів.

Про це міністр розповів в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ", опублікованому 28 травня.

Аваков зазначив, що Сакал – один із найбільш кваліфікованих слідчих у країні.

"За що звільнив його я? Він підпадає під формальну процедуру люстрації. Я до останнього моменту сподівався, що ми отримаємо спеціальну процедуру – через Верховну Раду, через комітет, через міністерство – яка дозволить залишити працювати Сакала на своїй посаді", - зазначив голова МВС.

"Але й він припустився помилки. Він не врахував, що при розслідуванні справи з підробленим листом Мінюсту наявний конфлікт інтересів. Будучи, по суті, клієнтом люстраційного управління Мін’юсту, він дозволив ГСУ, – маючи на те, слід сказати, усі правові підстави, – розслідувати ця справу", - сказав Аваков.

На його думку, Сакал, як кваліфікований юрист, мав "узяти цю справу, віднести в прокуратуру й сказати: у мене конфлікт інтересів, ми не можемо її розслідувати".

"Він цього не зробив, а тому був покараний. Ініціатива належала йому, він прийшов, чітко все пояснив. Він розумів, що тепер точно не має шансів пройти люстраційну процедуру, а тому вирішив подати у відставку. Тепер Сакал у відставці", - резюмував Аваков.

"Але він єдиний із трьох (у ряду з екс-начальником ДАІ Олександром Єршовим і екс-заступником голови МВС Сергієм Чеботарем – ред.), кого я залишив радником на громадських засадах. Він з'являється у МВС двічі-тричі на тиждень. Я попросив його консультувати й допомагати мені з цілої низки розслідувань, які ми починали", - повідомив міністр.

Аваков підсумував: "От вам три історії. Ці люди (Сакал, Чеботар і Єршов) – не монстри й не варвари, але вони зробили помилки, які призвели до відомого результату. Тому вони прийняли рішення і пішли".

"Але покажіть мені, де ще таке відбувається в нинішній виконавчій вертикалі влади – щоб у такий спосіб хтось пішов? Так, у нас немає абсолютно "білих і пухнатих". Але! Чи були історії брутальніші? Звісно, просто про них забули. Йдеться про тих, хто був упійманий на хабарах, і вони були звільнені зі скандалом. Були генерали – шість чи сім – які були прямо звільнені по люстрації. Але про це чомусь не пишуть", - додав він.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування