У держкомпанії заперечили розбазарювання арештованого бензину Курченка

Четвер, 28 травня 2015, 17:51

У державній компанії "Укртранснафтопродукт" стверджують, що продали арештовані нафтопродукти олігарха-втікача Сергія Курченка не за заниженими цінами.

Про це йдеться у листі компанії до "Української правди", надісланому у відповідь на розслідування, яке виявило продаж цих нафтопродуктів за заниженими цінами компанії "Укройлпродукт" бізнесмена Сергія Тищенка, наближеного до депутата від "Народного фронту" Сергія Пашинського.

У листі керівник "Укртранснафтопродукту" Володимир Гаврилов, який вважається підконтрольним Тищенку, стверджує, що ціни були встановлені на основі експертних оцінок якості і в рамках "середньо ринкового діапазону цін". Якість продуктів, за його словами, визначалася "НДІ нафтопереробної та нафтохімічної промисловості "МАСМА" під контролем слідчих органів.

Також компанія у своєму листі обурилася твердженням з посиланням на СБУ про те, що 14 тисяч тонн були оголошені "нетоварною рідиною жовтого кольору", списані і продані за готівку.

Гаврилов стверджує, що формулювання на кшталт "рідина жовтого кольору, схожа на нафтопродукт" є типовим і застосовується, доки експертиза остаточно не підтвердить природу цієї рідини.

При цьому інформацію про те, що ці нафтопродукти були продані саме під формулюванням "нетоварної речовини жовтого кольору" чи списані і продані за готівку Гаврилов назвав "інсинуацією, викликаною, напевно, відсутністю професійних знань".

У той же час він визнав, що частина все ж була визнана експертизою "нафтопродуктом, який не відповідає вимогам ДСТУ на жодний вид нафтопродукту за показником", але була продана в також в рамках закону.

"Однак вказані нафтопродукти реалізовувалися також виключно за цінами, встановленими ТПП, і, зрозуміло, як нафтопродукти, а саме "Бензин моторний інший", – стверджується у листі.

Також у компанії наполягають, що "жодні нафтопродукти не були списані і не реалізовувалися за готівку.

У той же час згідно з документами СБУ, які є у розпорядженні "Української правди", "Укртранснафтопродукт" продав компанії Тищенка нафтопродукти за 400 млн 485 тисяч гривень, у той час як ринкова ціна такого об'єму становила 566 млн 088 тисяч гривень. Крім того, "Укройлпродукт" одразу оплатив лише частину суми – трохи більше 167 млн гривень.

Клацніть для збільшення

Також, за даними СБУ, станом на кінець лютого "Укртранснафтопродукт" продав 42,4 тисячі тонн нафтопродуктів з чотирьох комплексів, на яких вони зберігалися.

Крім того, стверджує відомство, разом з компанією Тищенка підприємство Гаврилова продало споживачам 13,86 тисяч тонн нафтопродуктів за ціну у 8-10 разів нижчу ринкової, "шляхом бездокументального вивезення ресурсу з місць його зберігання без відображення в бухгалтерській звітності за готівковий розрахунок" і оголошення цих нафтопродуктів "неякісними".

Також, як випливає з документу СБУ, визнання вищевказаним підприємством "МАСМА" цих нафтопродуктів неякісними було сфальсифікованим, оскільки раніше інша експертиза визнала їх такими, що відповідають нормам ДСТУ.

Загалом СБУ оцінило збитки від цих операцій "Укртранснафтопродукту" у 250 млн гривень.

Як відомо, Сергій Пашинський у інтерв'ю "Українській правді" заперечив причетність до цієї оборудки і заявив, що не лобіював інтереси свого приятеля Сергія Тищенка і його компаній "Укройлпродукт". При цьому він звинуватив у причетності до паливної корупції заступника голови СБУ Юрія Артюхова.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування