Колишня співробітниця російської "фабрики тролів" намагається вивести її на чисту воду через суд

П'ятниця, 29 травня 2015, 13:10

Колишня співробітниця Петербурзької фабрики інтрент-тролів Людмила Савчук подає до суду на своїх колишніх роботодавців.

Про це повідомляє російська газета "Комерсант".

Савчук була, за її словами, звільнена без остаточного розрахунку з компанії "Інтернет-дослідження", яка фігурує в низці журналістських розслідувань як один з головних постачальників платних політичних коментаторів у блогах.

Петербурзькі правозахисники, які представляють інтереси Савчук, не приховують, що головна мета розгляду – виведення діяльності компанії та її керівництва в публічне поле.

За словами 34-річної мешканки Санкт-Петербурга, в оголошенні на сайті вакансій пропонувалося займатися написанням коментарів і постів в інтернеті на задану тему.

Влаштовуватися на роботу вона прийшла в грудні 2014 року, перед новорічними святами. До того моменту в різних ЗМІ вже були опубліковані репортажі про компанію "Інтернет-дослідження".

Директором компанії працює Михайло Бистров. За даними ЗМІ, з фірмою "Інтернет-дослідження" пов'язана ще одна компанія зі співзвучною назвою "Агентство інтернет-досліджень".

"Фабрика тролів" існує за дуже дивними схемами, але всі ці фірми пов'язані між собою, хоч і є різними юридичними особами", - стверджує Савчук.

"Робота була позмінна, зміна становила 12 годин. Всі працівники повинні були писати певну кількість постів і коментарів на різних сайтах", - йдеться в позовній заяві пані Савчук.

Позивачка працювала у відділі спецпроектів. У завдання підрозділу входило написання не менше п'яти політичних постів на теми, які розсилалися на початку кожного тижня. Зарплата становила 41 тис. руб.

За словами Савчук, вона не була оформлена офіційно, а зарплата видавалася готівкою. Звільнили її в березні цього року. Керівництво повідомило співробітниці, що та порушила умови договору, що забороняє обговорювати діяльність компанії з третіми особами.

"Я спілкувалася з журналістами, які продовжували з'ясовувати, що це за компанія, і в підсумку була звільнена. Причому ні наказу, ні якихось інших паперів я не бачила", - розповіла Савчук.

Юрист "Команди-29" Дар'я Сухих не приховує, що звернення до суду насправді має подвійне призначення. "Суд - лише привід вивести цю досить закриту організацію в публічне поле. В ході процесу будуть запитані документи, статут цієї організації", - сказала вона. За словами Сухих, під час розгляду захист в числі іншого збирається викликати в суд інших колишніх співробітників "Інтернет-досліджень" і керівництво компанії.

Одним із спонсорів центру інтернет-тролів, який базується в російському Ольгиному, вважають російського олігарха Малофєєва.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...