На Будинку профспілок на Майдані незаконно звели два поверхи

Понеділок, 4 травня 2015, 15:33

На Будинку профспілок на Майдані Незалежності в Києві були незаконно добудовані два поверхи загальною площею біля 800 квадратних метрів.

Про це йдеться у розслідуванні програми "Схеми", спільного проекту Першого національного та "Радіо Свобода".

Згідно з розслідуванням, для зведення поверхів дозволи повинні були дати КМДА і Міністерство культури, оскільки будівля є частиною архітектурного ансамблю центра Києва, а також ЮНЕСКО, оскільки територія належить до буферної зони Софії Київської.

Проте, як виявила Державна архітектурно-будівельна інспекція на прохання прокуратури, жоден з цих органів дозволів не давав.

 

Журналісти з'ясували, що добудовані поверхи знаходяться над частиною будинку, який належить Київській міській раді профспілок (решта будівлі є власністю Федерації профспілок України).

 

Контракт на добудову ще 1 липня 2014 року погодив голова цього органу Валентин Мельник, обравши виконавцем компанію "Буд Жил-Пром". Ця компанія, за даними журналістів, належить бізнесменові Івану Балабану – людині з сумнівною репутацію, яка неодноразово фігурувала у різних кримінальних справах.

"Схеми" також виявили, що за місцем реєстрації цієї компанії вже давно немає. Її секретар відмовилася будь-що розповідати, а сам Балабан не відповів на прохання журналістів про коментар.

У зв'язку з відсутністю дозволів, декларацію про реконструкцію будівлі було скасовано владою ще у жовтні 2014 року, що зробили будь-які будівельні роботи незаконними, однак це не зупинило забудовників.

Наразі київська мерія подала до суду з вимогою знести зайві поверхи.

У той же час заступник директора департаменту містобудування та архітектури КМДА Андрій Вавриш допустив, що, в обмін на знесення поверхів, київська влада може дозволити профспілкам звести якісь споруди у дворі.

На думку журналістів "Схем", таким чином забудовник може добитися дозволу на по суті рейдерське захоплення землі на Хрещатику в обмін на ліквідацію власної незаконної добудови.

За підрахунком журналістів, здача в оренду приміщень такої площі на Хрещатику може приносити від 30 тисяч доларів на місяць.

Як відомо, під час подій Євромайдану, Будинок профспілок був одним з основних центрів підтримки революції. 18 лютого 2014 року він практично повністю вигорів.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування