Порошенко: Ми шануємо подвиг дідів, але відкидаємо російський сценарій

Субота, 9 травня 2015, 11:39

Україна шанує і буде шанувати подвиг тих, хто виборов перемогу у Другій світовій війні, але ніколи не відзначатиме День перемоги за російським сцен раєм.

Про це заявив президент Петро Порошенко у Києві біля Музею історії Великої Вітчизняної війни перед складанням присяги новобранцями окремого полку президента України та 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу ЗСУ.

"Дорогі ветерани, дорогі захисники Української держави… вітаю вас із Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні", - сказав президент.

"Щонайменше 6 мільйонів українців, які воювали в лавах Червоної армії, перед Богом та історією є головними свідками неправедності та кричущої несправедливості московського пропагандистського міфу, нібито Росія (у СРСР) виграла б цю війну і без України", - наголосив Порошенко.

"Ще більший цинізм – створювати нашій країні образ начебто фашистської держави. Це робиться лише з однією метою: в очах власного російського народу обґрунтувати і виправдати свій злочин – а саме агресію Росію проти України", - заявив він.

"Лише зараз, після нашої Революції гідності, на фоні російської агресії, яка переважній більшості українці розкрила очі нарешті на справжню стратегію наших сусідів щодо України, виникли умови для того, щоби День перемоги відзначати в нашій, українській системі координат", - сказав він.

"Ми більше ніколи не святкуватимемо цей день за російським сценарієм, який передбачає холоднокровне використання нашого Дня перемоги для апології експансіоністської політики щодо сусідів, для утримання їх у своїх (російській) орбіті, для відродження імперії", - завив Порошенко.

За його словами, в українському календарі 9 травня "є і буде залишатися Днем перемоги, червоним днем – як ці маки, що символізують пам’ять по загиблих".

ми шанували, шануємо і завжди будемо шанувати ратний патріотичний подвиг наших дідів і прадідів. І на доказ тому низько вклоняємося перед усіма ветеранами, які присутні тут, і тими, хто святкує на інших площадях чи хто вже не зміг вийти і відзначає цей день вдома", - сказав президент.

"Започатковуватимемо зараз нову традицію", - додав Порошенко і нагадав, що напередодні Україна вперше відзначила День пам’яті і примирення разом із європейськими країнами.

"Україна, не будучи в ті роки незалежною, по факту, за астрономічною сумою свого колосального внеску в розгром нацизму по праву стала членом антигітлерівської коаліції, а української народ по праву приєднався до кола націй-переможців і засновників Організації об’єднаних націй", - наголосив Порошенко.

Він також відзначив внесок не лише українських військових, які були у лавах Червоної армії, але й Української повстанської армії. Українство всього світу долучилося до боротьби з нацизмом у різних країнах, сказав президент.

Порошенко сказав, що бійців різних військових формувань 1941-1945 років тепер "найбільше об’єднали їхні внуки і правнуки, які сьогодні б’ються за волю" України.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...