Замість децентралізації в Конституцію закладають посилення влади президента

Четвер, 18 червня 2015, 12:00

В проекті змін до Конституції щодо децентралізації, наданому профільній робочій групі, закладено посилення влади не місцевих рад, а президента.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд.

Зокрема, за її словами, передбачається:

– надання права президенту достроково припиняти повноваження виборних місцевих органів влади (мерів, міських, районних, обласних рад) з можливістю призначення прямого президентського правління через спеціального уповноваженого строком на 1 рік;

– збереження старої системи подвійного підпорядкування – представником держави (префектом) на місцях буде особа, яка призначається президентом за поданням уряду, але може бути звільнена на розсуд глави держави.

– надання президенту судової функції – скасування рішень префектів у випадку порушення ними Конституції чи законів.

Сьогодні члени робочої групи з децентралізації конституційної комісії нарешті отримали текст проекту змін до Конституції...

Posted by Oksana Syroyid on Wednesday, June 17, 2015

Сироїд додала, що розуміє необхідність контролю за місцевою владою під час війни для уникнення проявів сепаратизму, але заявила, що такі повноваження президента можна прописувати хіба що у перехідних положеннях, але не у тілі Конституції.

"Потрібно усвідомлювати, що під такий спокусливий і нічим необмежений обсяг повноважень обов’язково знайдуться нові "януковичі", яким для повної узурпації влади навіть напружуватися не доведеться", – написала віце-спікер.

На її думку, якщо б Янукович мав такі повноваження під час подій минулої зими у Києві, він просто розпустив би місцеві ради, які підтримали Майдан.

Сироїд також зазначила, що робоча група з децентралізації Конституційної комісії після двох засідань вже більше місяця не збиралася, а запропонований текст, за словами голови комісії, підготував невідомий "секретаріат групи".

"Хто формував такий "секретаріат", хто були члени цього "секретаріату" і коли та як він працював – невідомо. Припускаю, що така таємничість у підготовці обумовлена змістом запропонованих змін. Адже під благородною ідеєю децентралізації владних повноважень та посилення ролі громад приховано дещо інше – спокуса надмірної влади, – вважає віце-спікер.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування