Голова Держінтелекту "вивела" мільйони та уникла люстрації - ЗМІ

Понеділок, 22 червня 2015, 14:27

Голова Держслужби інтелектуальної  власності Алла Жарінова уникла люстраційної перевірки, а будучи директором "Укрпатенту" ("Український інститут промислової власності") уклала договір про переклади із завищеними на мільйони цінами.  

Про це пишуть "Наші гроші".

Держфінінспекція, яка перевіряла патентовиків за 2011-2014 роки, з’ясувала, що переплата приватному ТОВ "Науково-технічні переклади" склала майже 8 мільйонів гривень (переклад на російську, українську та англійську мови патентів, рефератів, тощо). За даними ревізорів, фірма завищувала зарплати виконавців і робила це регулярно.

Система працювала так: у 2003 році була укладена первісна угода, а потім щороку укладали додатки до неї, змінюючи ціну і обсяг робіт.

"Укрпатент" з 2001 очолювала Алла Красовська. У 2003 році держпідприємство зблизилось із "Науково-технічними перекладами" і відповідно – його директором – Георгієм Жаріновим.

Приблизно у 2006 році Алла Красовська взяла собі прізвище Жарінова, а ще виявилась прописаною з директором перекладацької фірми на одній адресі. А сам Жарінов приблизно у цей же час перекваліфікувався з директора "Науково-технічних перекладів" у засновника фірми.

Хоча Жарінова у 2012 році покинула "Укрпатент", її колишні підлеглі продовжили плідну співпрацю із давнім приватним партнером.

Вже після Майдану – у листопаді 2014 року уряд призначив Жарінову головою Державної служби інтелектуальної власності України.

Суд, у якому нове керівництво "Укрпатенту" за нової влади намагався стягнути з приватників переплату, закінчився нічим. Що ж до перевірки ДФІ, то, як вказав апеляційний суд – акт ревізорів про завищення вартості послуг перекладачів "не несе жодного імперативного характеру для учасників спірних правовідносин"

Для збільшення натисніть на зображення. Фото: nashigroshi.org

У мережі знайшовся лише наказ Жарінової від 27 лютого 2015 року. Згідно з яким Жарінова звільнила саму себе від люстраційної перевірки:

"Провести в Державній службі інтелектуальної власності України (далі – ДСІВ) перевірку, передбачену Законом працівників ДСІВ та керівників державних підприємств, організації, що належать до сфери управління ДСІВ, окрім Голови ДСІВ…".

 Жарінова наказала перевірити на люстрацію усіх крім себе. Для збільшення натисніть на зображення. Фото: nashigroshi.org

"Судячи з того, що люстраційних відгуків від урядовців теж не чути, будемо вважати, що і тут колишню очільницю "Укрпатенту" знову пронесло. Нам залишається лише зафіксувати нову схему і чекати нових тендерних успіхів, тепер уже від Держслужби інтелектуальної власності", - пишуть "Наші гроші".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування