Тurkcell купує частку Ахметова у life:) за 100 мільйонів доларів

Вівторок, 30 червня 2015, 10:13

Турецька телекомунікаційна компанія Turkcell уклала договір про викуп 44,96% частки в Euroasia Telecommunications Holdings BV, якому належить 100% ТОВ "Астеліт" - українського оператора мобільного зв'язку "life:)".

Про це йдеться в повідомленні турецького оператора на Стамбульській фондовій біржі в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з повідомленням, СКМ Ахметова отримає за свої акції 100 млн доларів.

Крім цього, буде сплачено борги "Астеліту", забезпечені гарантією групи "СКМ", і припинено гарантійні угоди, стороною яких була СКМ зі звільненням групи від зобов'язань за ними.

Генеральний директор Turkcell Каан Терзіоглу, чий коментар наводиться в повідомленні, зазначив, що цю угоду здійснено в рамках раніше заявлених планів оцінки можливостей органічного і неорганічного зростання для зміцнення в країнах присутності.

"У цьому контексті ми зробили перший важливий крок в Україні. Ми вважаємо, що Україна буде успішною історією в міжнародних операціях Turkcell і пілотною країною з передання нашого досвіду в регіоні", - заявив Терзіоглу.

За його словами, таку думку підтверджують успіхи оператора "life:)", який розпочав надавати послуги зв'язку третього покоління (3G) 2,3 млн клієнтів за дуже короткий період часу після запуску цієї послуги 4 червня.

ТОВ "Астеліт" - міжнародна компанія, що працює на українському ринку з початку 2005 року і є третім за кількістю абонентів гравцем на ринку. Turkcell розповів про рішення своєї ради директорів почати переговори про викуп частки в "Астеліті" у СКМ 18 червня 2015 року.

Компанія в січні-березні 2015 року збільшила чистий збиток в 2,8 разу - до 5,63 млрд грн. Її чистий дохід за три місяці зріс на 17,7% - до 1,059 млрд грн, показник EBITDA збільшився на 13,8% - до 327,5 млн грн, ARPU - на 5,9%, до 34,3 грн.

У 2014 році чистий збиток "Астеліту" зріс у 21,5 разу – до 5,59 млрд грн, а виручка – на 12,7%, до 4,05 млрд грн. Показник EBITDA збільшився на 12,9% – до 1,24 млрд грн.

"Астеліт" 23 лютого 2015 року став переможцем за першим лотом на отримання ліцензій на зв'язок 3G стандарту UMTS. Ліцензія обійшлася оператору 3,355 млрд грн.

Викуплена частотна смуга межує зі смугою, яка належить (через ТОВ "Трімоб") "Укртелекому" – приватизованому національному оператору зв'язку, підконтрольному СКМ українського бізнесмена Ріната Ахметова.

"Укртелеком", крім провідних позицій на ринку фіксованого зв'язку, до літа 2015 року був єдиним власником ліцензії на 3G, однак після лютневого конкурсу їх кількість досягла чотирьох за рахунок всіх трьох провідних операторів мобільного зв'язку.

"Економічна правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування