Українці поступово втрачають довіру до ЗМІ

Вівторок, 30 червня 2015, 15:41

Ставлення громадян України до українських ЗМІ погіршується, а російським ЗМІ українці взагалі не довіряють.

Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення ГО "Телекритика", - повідомляє у вівторок "Укрінформ".

За словами наукового співробітника КМІС Марини Шпікер, "є не дуже добрі новини для українських ЗМІ".

"Ми запитували, наскільки люди покращили чи погіршили своє ставлення до українських та російських ЗМІ з початку року. І видно, що баланс не на користь і тих, і других. Люди поступово втрачають довіру як до українських, так і до російських медіа", - зазначила Шпікер.

"Щодо українських це особливо видно на Півдні і на Сході. Це компенсується лише тим, що до російських узагалі довіри немає", - наголосила вона, презентуючи результати дослідження "Ставлення населення до ЗМІ, пропаганди та медіареформ у період конфлікту".

За її словами, лише 1% опитаних по Україні відповіли, що покращили ставлення до російських ЗМІ, в той час як 60% погіршили, а 28% - не змінили.

Щодо українських ЗМІ, то покращили своє ставлення 11%, погіршили - 19%, не змінили - 65%, зауважила науковець.

 для збільшення клікнути

Шпікер повідомила, що, згідно з результатами опитування, українці переважно користуються українськими телеканалами (72%), а 22% звертаються і до українських, і до російських медіа.

"Виявилося, що найбільшу підтримку в мешканців України мають такі твердження: що дії української армії на Донбасі - це війна з Росією та проросійськими терористами; що причина тих складнощів, які спіткали Україну, - це російська агресія; що Майдан 14-го року - це народна революція, але при цьому, що теперішня влада нездатна провести необхідні реформи", - зазначила Шпікер.

За її словами, найменше українці підтримують такі твердження, що в Україні переслідуються етнічні росіяни та російськомовні, що АТО - це каральна операція проти власного народу, і що референдум на Донбасі справді відображав дійсні прагнення місцевих мешканців", - зазначила соціолог.

Шпікер підкреслює, що, незважаючи на скоріше проукраїнську оцінку подій в Україні, найбільше розділяє різні регіони оцінка Майдану та військові дії на Донбасі.

"Декілька позитивних тверджень, які, в принципі, могли б об'єднати країну: це підтримання необхідності миру навіть ціною компромісів та віра в те, що з часом ситуація в країні зміниться на краще, і Україна стане на шлях розвитку та процвітання", - сказала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування