Нуланд: Зміни до Конституції не передбачають федералізацію

Четвер, 16 липня 2015, 21:39

Заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд високо оцінює рівень парламентаризму в Україні і не бачить підстав говорити про шлях країни до федералізації в контексті пропозицій щодо децентралізації.

Про це вона сказала на прес-конференції в четвер увечері в Києві.

"Я 25 років періодично відвідую Україну, і мені було цікаво відвідати сьогодні Верховну Раду, щоб побачити цю вируючу демократію. Ми побачили справжні дебати між демократами, а не фейкові дискусії", - зазначила Нуланд.

Відповідаючи на запитання про те, чи не здаються їй проголосовані в парламенті зміни до Конституції не елементами децентралізації, а першим кроком до федералізації України, Нуланд сказала: "Виступ президента Порошенко був дуже переконливим, на відміну від деяких звинувачень. Мова в законопроекті йде саме про децентралізацію, а не федералізацію, про забезпечення однакових прав у питаннях бюджету, повноважень місцевої влади та надання цих повноважень кожному регіону країни".

Разом з тим вона зазначила, що документальне закріплення особливостей місцевого самоврядування на Донбасі було зафіксоване в Мінських угодах, підписаних Україною.

"Мета цього - відновлення миру і територіальної цілісності. Це і є відповідь на запитання, надіслане з Луганська, Донецька чи Москви, про те, чи дотримується Україна Мінських угод. І тепер уже Києву можна говорити: ми виконали наші зобов'язання, тепер ваша черга", - заявила Нуланд.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування