Нідерланди розіслали країнам попередні звіти щодо MH17

П'ятниця, 17 липня 2015, 17:14

Нідерландські експерти розіслали країнам-учасницям розслідування по два звіти про попередні підсумки розслідування катастрофи малайзійського лайнера влітку минулого року.

Про це заявив віце-прем'єр Геннадій Зубко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, на сьогодні кримінальна частину розслідування практично підійшла до завершення, і є вже попередні висновки.

"Технічне розслідування вже завершується і є два звіти від нідерландської сторони, вони спрямовані нашій комісії з розслідування катастроф цивільної авіації, яка зараз збирає всі коментарі від українських міністерств та українського уряду для того, щоб надати коментарі до нідерландських звітів", – сказав він.

Зубко додав, що Україна направить Нідерландам ці коментарі на наступному тижні.

"А у третю декаду серпня нідерландська сторона, зібравши всі коментарі від всіх країн, задіяних у розслідуванні авіакатастрофи, вже буде оголошувати висновки технічної комісії", – заявив він.

За його словами, наразі технічний і кримінальний звіти закриті для публічного обговорення.

Віце-прем'єр додав, що на сьогодні є попередні висновки технічного розслідування, і тому країни, залучені до розслідування причин авіакатастрофи, вже направили звернення до Ради безпеки ООН щодо заснування трибуналу з розслідування трагедії.

"Ми чекаємо на резолюцію Радбезу ООН щодо відкриття такого трибуналу. І найголовніше для нас – довести цю справу до кінця... Для України дуже важливо, щоб таке не повторювалося на українській території", – сказав Зубко.

Як відомо, у середу CNN повідомила, що попередній звіт нідерландських експертів, які протягом року розслідували катастрофу, звинувачує у її здійсненні бойовиків. У документі йдеться, що літак був збитий російською ракетою з території, контрольованої сепаратистами.

Раніше Нідерланди і Малайзія запропонували створити міжнародний трибунал у цій справі. Україна підтримала цю ідею. Єдиною країною, яка виступає категорично проти створення трибуналу, є Росія, хоча вона і звинувачує в катастрофі українських військових.

Також Росія має претензії до проекту остаточного звіту Нідерландівпро катастрофу і вимагає внести в нього зміни.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування