Порошенко вимагає, щоб бойовики відмовилися від псевдовиборів

Понеділок, 20 липня 2015, 18:00

Президент Петро Порошенко заявив, що Київ очікує чітких заяв від представників так званих "ЛНР-ДНР" про відмову від намірів проводити псевдовибори 18 жовтня і 1 листопада.

Про це йшлося на нараді з підготовки до чергового засідання Тристоронньої контактної групи, передає прес-служба глави держави.

Глава держави запропонував у роботі підгрупи з політичних питань виходити з того, що подальше результативне обговорення питань організації місцевих виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей можливе лише після того, як буде надано чітку заяву про відмову від намірів проводити псевдовибори 18 жовтня та 1 листопада.

Президент зазначив, що минулого року проведення фейкових виборів 2 листопада фактично зірвало виконання Мінських домовленостей.

Глава держави доручив аргументовано роз’яснювати сутність заходів, які зараз вживаються Україною, зокрема початок процесу внесення змін до Конституції щодо ключової реформи – децентралізації.

Ці конституційні зміни, а також закон про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей повністю відповідають зобов’язанням України за Мінськими домовленостями, наголосив президент.

У роботі підгрупи з соціально-економічних питань президент вважає важливим обговорення питання відновлення водопостачання. Йдеться про шість об’єктів: чотири в Донецькій та два в Луганській області.

Президент повідомив про своє доручення прискорити відкриття гуманітарно-логістичних центрів, за що зараз відповідають голови обласних державних адміністрацій, у яких передбачити можливість функціонування мобільних банківських установ, де люди зможуть купити їжу та ліки за цінами, нижчими, ніж на окупованих територіях.

У роботі підгрупи з гуманітарних питань президент зазначив, що першим пріоритетом залишається невідкладне звільнення усіх заручників.

Порошенко повідомив, що під час останньої телефонної розмови у "Нормандському форматі" піднімав питання про прискорення звільнення незаконно утримуваних громадян України, в тому числі – Олега Сенцова та Надію Савченко, без жодних додаткових передумов.

Глава держави наголосив на важливості розблокування української та міжнародної гуманітарної допомоги.

Щодо підгрупи з безпекових питань президент привернув увагу до істотного погіршення безпекової ситуації за останні дні внаслідок підвищеної інтенсивності обстрілів, провокацій з боку незаконних збройних формувань.

Глава держави зазначив: "Україна наполягатиме на забезпеченні безперешкодного доступу представників СММ ОБСЄ не тільки до буферної зони, але й до тимчасово неконтрольованих ділянок українсько-російського кордону".

Актуальним є питання щодо створення окремої, п’ятої підгрупи у рамках Тристоронньої контактної групи з питань україно-російського кордону, зазначив президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування