Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Правозахисники скаржаться, що правоохоронці не розслідують вбивства у в/ч

Четвер, 23 липня 2015, 08:29

Українська Гельсінська спілка звинувачує правоохоронні органи у відмові розслідувати вбивства у військових частинах Дніпропетровської та Чернігівської областей сталися жорстокі вбивства військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Гельсінської спілки, поширеному у середу.

Організація зазначила, що родичі загиблих бійців звернулись до них по допомогу, оскільки "правоохоронні органи цинічно відмовляються якісно розслідувати жорстокі вбивства, які було скоєно щодо військовослужбовців".

У день своєї загибелі боєць 13 Чернігівського окремого мотопіхотного батальйону Павло (ім’я змінено)був на чергуванні одного з блокпостів в селі Кліщіївка Донецької області. Там його було смертельно поранено вистрілом у шию. За словами очевидців, стріляв не ворог, а заступник цього ж батальйону.

Минув майже місяць з дня вбивства і досі не зроблено жодних кроків у розслідуванні справи.

"Заступника командира батальйону, який, за словами очевидців, стріляв у хлопця, досі не затримали. А це, на думку Володимира Плетенка, юриста Дніпропетровської громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини, є грубим порушенням, оскільки, якщо заступник командира скоїв злочин, то, залишаючись на свободі, він може заважати слідству: погрожувати свідкам, знищити всі докази своєї провини", - сказано в заяві.

На території 93 Механізованої бригади у смт. Черкаське Дніпропетровської області було знайдено зав’язане по руках і ногах непритомне тіло військового Миколи (ім’я змінено), зазначається в повідомленні. Причини та обставини вбивства наразі не з’ясовані. Досі до відповідальності не притягнуте керівництво військової частини за порушення статутних правил внутрішньої служби.

"Під час розслідування військова прокуратура не втручалась, хоча злочин було скоєно на території військової частини. У червні 2015 року кримінальну справу за фактом вбивства військового взагалі було закрито через відсутність дій кримінального правопорушення", - зазначили у спілці.

Наразі юристи Української Гельсінської спілки з прав людини готують скаргу до Генпрокуратури з приводу халатного ставлення військової прокуратури Дніпропетровського гарнізону у випадку вбивства Миколи та скаргу до прокуратури Дніпропетровська щодо бездіяльності слідчого у справі загиблого Павла.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування