Більшість москвичів підтримали повернення Дзержинського на Луб'янку

П'ятниця, 24 липня 2015, 05:12

Половина москвичів (51%) підтримують відновлення пам'ятника Феліксу Дзержинському на Луб'янській площі.

Про це свідчить липневе опитування Левада-Центру, передає rbc.ru.

У 2002 році на запитання соціологів про пам'ятник позитивно відповіли 45% москвичів. Цифри по Росії в цілому приблизно такі ж - 49% опитаних росіян в липні підтримали возращение монумента засновника ВЧК в центр столиці.

Скоріше негативно і різко негативно ставиться до повернення Дзержинського чверть москвичів (25%), ще 24% не змогли відповісти.

Соціологи також попросили росіян мотивувати свій вибір. Найпопулярнішою (29%) відповіддю став варіант: "Яким би не був Дзержинський, це - пам'ятник однієї з епох історії Росії, від якої не слід відмовлятися".

Трохи менша група респондентів (22%) висловилася за "відновлення історичної справедливості по відношенню до видному діячеві радянської влади, яка зробила багато хорошого".

Варіанти "Дзержинський - не та людина, якому потрібно ставити пам'ятники, він приніс багато зла Росії", "Таке рішення суперечить принципам демократії і свободи, які відстоювали жителі Москви в дні путчу 1991 року" та "Це було б образою пам'яті жертв комуністичного режиму" вибрали 6 і по 3% відповідно.

Якби в Москві відбувся референдум з питання повернення пам'ятника Дзержинському, на нього б прийшли 10-15% москвичів, в основному старшого віку, говорить замдиректора Левада-Центру Олексій Гражданкін.

"До виборчих урн дійшла б лише ця частина населення, яка завжди дисципліновано ходить на вибори. І тому 2/3 з них, тобто приблизно 70%, підтримали б повернення пам'ятника", - міркує експерт

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування