Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Адвокати Януковича скаржаться, що ГПУ не хоче бачити його через екран

Середа, 29 липня 2015, 13:04

Адвокати екс-президента Віктора Януковича скаржаться, що Генпрокуратура не погоджується заслухати його свідчення в режимі відеоконференції.

Про це "Українській правді" повідомив адвокат Віталій Сердюк.

"Віктор Янукович готовий давати свідчення у режимі відеоконференції. Про це було повідомлено стороною захисту представників слідства, більшість слідчих суддів Печерського районного суду та суддям Апеляційного суду м. Києва. Вже майже місяць це бажання Януковича ігнорується", - сказав він.

"Відмови безпідставні, оскільки при цьому посилаються на не передбаченість такої процедури, в тому числі і з технічних причин", - додав Сердюк.

Він також навів документи за підписами Януковича, в яких той просить надати можливість давати свідчення у режимі відеоконференції та пояснює, що не може  приїхати в Україну, через загрозу його життю.

Так в заяві за підписом Януковича, завіреній нотаріусом в Ростові-на-Дону, Янукович стверджує, що проживає в Росії. Як доказ цього він наводить інтерв'ю з закордонними ЗМІ.

Янукович стверджує, що перебуває в Ростові-на-Дону. "Конкретну адресу свого місцезнаходження вказати не можу у зв'язку із загрозою моєму життю", - зазначив Янукович у заяві.

"Я бажаю надати свої покази щодо обставин, які є предметом перевірки у кожній зі справ з метою виконання завдань кримінального провадження та встановлення об'єктивної істини. Разом з тим, на сьогодні я не маю можливості прибути за місцем приведення досудового розслідування для участі у слідчих діях з огляду на наявність реальної небезпеки для мого життя", - сказано в заяві.

Янукович скаржиться, що його життя та здоров'я "було об'єктом злочинного посягання". Саме тому Янукович двічі просить провести його допит в режимі відеоконференції.

 
 
 
 
 
 
 
Всі документи "Української правди"

У відповіді ГПУ зазначається, що позиція Януковича щодо підозри у вчиненні кримінальних правопорушень висвітлюється виключно в інтерв'ю іноземним ЗМІ. Тому, враховуючи вимоги КПК, ГПУ запросила Януковича у головне слідче управління.

Крім того, посилаючись на норми закону, старший слідчий з особливо важливих доручень зазначив, що досудове розслідування у справі зупинене у зв'язку з тим, що Янукович та інші підозрювані переховуються від органу слідства з метою ухилення від кримінальної відповідальності. Документ датований 1 липня 2015 року.

Джерела в ГПУ підтвердили УП, що станом на 29 липня цього року розслідування призупинене "у зв'язку з розшуком і виконанням міжнародно-правового доручення".

Водночас адвокат навів УП клопотання Януковича, в якому той скаржиться, що "ГПУ та МВС взяли на себе монополію з визначення винних, виходячи з політичних інтересів своїх керівників".

Янукович у документі також просить оприлюднити докази, якими встановленні обставини подій листопада 2013-лютого 2014 року в Україні, що є предметом розслідування, та які підтверджують вину у вчиненні протиправних дій". Такі докази він просить надати його захисникам і ЗМІ.

У відповідь на це ГПУ заявила, що за законом не передбачено оприлюднення доказів за зверненням або клопотанням. В ГПУ зазначили, що сторона Януковича може ознайомитися з матеріалами справи, але лише з тою частиною, ознайомлення з якою не зашкодить досудовому розслідуванню.

Ознайомитися з усіма матеріалами розслідування сторона Януковича зможе лише після завершення досудового слідства, - зазначили в ГПУ.

 
 

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...