Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Реструктуризація валютних кредитів зруйнує фінансову систему - НБУ

П'ятниця, 3 липня 2015, 10:18

Через реструктуризацію валютних кредитів за курсом 5,05 гривні за долар, банківська система понесе збитків в сумі близько 100 млрд грн.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

"Заборона втручання держави та Нацбанку в переговорний процес між позичальниками і банками щодо реструктуризації кредитів в іноземній валюті закріплена Меморандумом про економічну та фінансову політику, укладеним у рамках співпраці з міжнародним валютним фондом", - йдеться у повідомленні.

Так, згідно з Меморандумом:"Держава та НБУ не повинні втручатися у двосторонні переговори між позичальниками і банками, одночасно забезпечуючи справедливий процес. У цьому зв’язку, якщо буде прийнято закон, що вимагатиме примусової конвертації валютних іпотечних кредитів у гривневі, Президент накладе вето на набуття чинності цим законом".

Прийняття законопроекту 1558-1 матиме руйнівний характер для фінансової та банківської системи. Адже ним пропонується зобов’язати банки конвертувати всі споживчі кредити в іноземній валюті за курсом на момент підписання договору (приблизно 5,05 грн/дол). Під загрозу буде поставлено не тільки стабільність банківської системи, а й добробут усіх громадян, йдеться у повідомленні.

Реалізація зазначених положень спричинить те, що банківська система втратить здатність дотримуватися обов’язкових нормативів капіталу, що призведе до необхідності негайної капіталізації банківської системи, у тому числі державою через рефінансування, - а це додаткове суттєве навантаження на державний бюджет.

Такі нововведення призведуть до масового віднесення банків до категорії неплатоспроможних, збільшення витрат Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Згідно з чинним законодавством питання щодо реструктуризації заборгованості за кредитними договорами (погашення кредиту за спеціальним курсом або продовження дії договору), унесення змін до кредитних договорів стосовно порядку погашення кредиту, пені, штрафу вирішуються безпосередньо кредитним договором між кредитором і позичальником.

Як відомо, Верховна Рада 229 голосами схвалила в остаточному третьому читанні законопроект №1558-1 про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті за курсом на момент їх отримання.

Перший заступник голови парламентської фракції "Блок Петра Порошенка" Ігор Кононенко вважає, що президент цей закон не підпише.

У свою чергу нардеп від Юрій БПП Луценко назвав закон про реструктуризацію валютних кредитів катастрофою.

Деякі нардепи вже повідомили, що хочуть відкликати свої голоси.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...