Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Портнов заявляє, що Махніцький і Баганець ховаються від бельгійського суду

П'ятниця, 3 липня 2015, 13:09

Розшукуваний Андрій Портнов заявляє, що екс-керівників Генпрокуратури України Олега ‎Махніцького й Олексія Баганця повторно викликали до суду Брюсселя на 2 вересня.

Про це колишній перший заступник голови Адміністрації президента при Вікторі Януковичі написав у своєму Facebook.

"Підозрювані бельгійською владою в шахрайстві й фальсифікації документів на території ЄС колишні керівники Генеральної прокуратури України Олег Махніцький і Олексій Баганець повторно викликані до суду м. Брюсселя на 02 вересня о 15:00", - заявив Портнов.

"Про це свідчить нова повістка бельгійського судового пристава, адресована Міністерству юстиції України, яке за Гаазькою конвенцією відповідає за вручення таких документів українським громадянам, які викликаються в міжнародні судові інстанції", - пояснив він.

За словами Портнова, на перше судове засідання Махніцький і Баганець не прибули, бо Мін’юст України не повідомив їм, а зажадав від позивача додаткову інформацію.

Відповідь Мін’юсту України щодо Махніцького і Баганця. З Facebook Портнова

На думку Портнова, це означає, що "декілька проєвропейських революціонерів, які півтора роки тому перемогли під європейськими гаслами, тепер переховуються саме від європейського правосуддя".

Саме Портнов ініціював кримінальне переслідування колишніх чиновників ГПУ. Як зазначає "Закон і бізнес", у своїй заяві він вказує на докази фальсифікації відомостей про нього, направлених українськими чиновниками в Євросоюз, які стали причиною накладення санкцій проти Портнова, знятих нещодавно.

За заявою Портнова у Бельгії порушили справу №А192029 – і викликали Махніцького і Баганця на 17 червня для з’ясування її обставин.

За даними видання, адвокат Сергій Демеченко, який представляє інтереси Портнова, направляв листи з повістками на адреси, за якими можуть перебувати Махніцький і Баганець, або де могли допомогти в передачі їм інформації про виклик до суду.

Як відомо, Андрія Портнова оголосили у розшук у січні 2015 року – у справі за статтею про привласнення, розтрату майна чи заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Раніше, у листопаді 2014 року, Портнов повідомив, що він отримав шенгенську візу та планує відправитися до Цюріха чи Брюсселя, попри заборону в'їзду в ЄС та арешт активів.

У листопаді 2014 року прокуратура всьоме програла Портнову у суді: Печерський райсуд Києва задовольнив позов Портнова до ГПУ та визнав незаконною переписку ГПУ з ЄС щодо Портнова. Суд зобов'язав прокуратуру повідомити ЄС "про свої незаконні дії".

Перед цим Портнов виграв суд до ГПУ про захист честі, гідності та ділової репутації: суд визнав дії Генпрокуратури щодо Портнова "протиправними, весь обсяг інформації про нібито його причетності до трагічних подій на Майдані в лютому 2014 недостовірним і невідповідним дійсності, зобов'язавши відновити його порушені права".

Апеляційний суд зобов'язав ГПУ спростувати публічно таку інформацію.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування