Представник президента вважає, що Рада перегляне закон про кредити

П'ятниця, 3 липня 2015, 21:04

Представник президента у Кабміні Олександр Данилюк вважає, що Рада повернеться до розгляду закону про реструктуризацію валютних кредитів.

Про це він заявив в ефірі 5 каналу в п'ятницю ввечері.

"Я вважаю, що все ж таки Верховна Рада повернеться до цього питання, зрозуміє, наскільки негативний ефект може бути від цього рішення, і переголосує це рішення", - зазначив Данилюк.

"Я сподіваюся, що до підпису президентом цього закону не дійде", - додав він.

Як відомо, Верховна Рада 229 голосами схвалила в остаточному третьому читанні законопроект №1558-1 про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті за курсом на момент їх отримання.

Видача валютних кредитів населенню в Україні була припинена в червні 2009 року, коли офіційний курс гривні становив близько 7,61 грн/$ 1. Однак найбільший їх обсяг був виданий до кризи 2008 року за курсом близько 5 грн/$ 1. Позичальників приваблювала більш низька ставка за валютними кредитами: наприклад, обслуговування кредиту в доларах під 10% річних за вісім років обходилося вдвічі дешевше гривневого кредиту під 20% річних.

Під тиском валютних позичальників, які заявляють про неможливість обслуговувати свої кредити після девальвації гривні, офіційний курс якої сьогодні становить близько 21 грн/$1, в Раду був внесений законопроект про примусову конвертацію всіх споживчих кредитів за курсом на день їх оформлення без обмеження суми заборгованості.

Згідно з меморандумом української влади з Міжнародним валютним фондом (МВФ), сторони налаштовані на підтримку добровільного переговорного процесу між позичальниками і банками щодо реструктуризації валютних іпотечних кредитів. У зв'язку з цим серед зобов'язань української сторони - застосування президентом країни права вето до закону, який вимагатиме примусову конвертацію валютних іпотечних кредитів у гривневі.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...