ЄС витрачає сили на Грецію і водночас робить недостатньо для України - Ослунд

Понеділок, 6 липня 2015, 06:04

Європейський Союз витрачає багато зусиль на те, аби врегулювати ситуацію з Грецією, водночас ЄС робить недостатньо для того, аби допомогти Україні.

Про це йдеться у статті відомого шведсько-американського економіста, старшого наукового співробітника Інституту міжнародної економіки імені Петерсона у Вашингтоні Андерса Ослунда, пише Deutsche Welle з посиланням на німецьке ділове видання Capital.

Як зазначає експерт, навесні минулого року ЄС з великою помпезністю оголосив про відкриття свого ринку для України. Однак і надалі залишаються 40 основних торгівельних квот, багато з яких, за його словами, вже вичерпані. Замість того, щоб відкрити себе Україні, у вересні 2014 року ЄС під тиском Росії відклав повноцінне втілення угоди про вільну торгівлю з Україною.

"Правильно було б зробити з точністю до навпаки: Європа має широко відкрити свої двері для українських товарів, аби протиставити щось войовничій торгівельній блокаді з російської сторони", - наголошує Ослунд.

Аналітик переконаний, що зараз в Україні вперше є справді здібний і по-справжньому налаштований на реформи уряд, який здійснив багато основних реформаторських кроків, яких вимагав Захід. Зокрема, з квітня зросла ціна на газ для населення, були відмінені вугільні субвенції, державні закупівлі відбуваються в умовах справжньої конкуренції, а підприємства зобов’язані оприлюднити дані про своїх справжніх бенефіціарів.

"Багато робиться для того, щоб вказати на межі олігархам", - додає Ослунд.

 У відповідь на це ЄС підтримав чотирирічну програму допомоги від Міжнародного валютного фонду обсягом 17,5 мільярда доларів. Однак валютних резервів катастрофічно не вистачає, зауважує економіст. Цього та минулого року в ЄС дали добро на виділення Україні п’яти мільярдів євро кредиту - це лише сорокова частина від того, що пішло в Грецію, констатує Ослунд.

При цьому економіст вважає, що такі дії не мають сенсу. На його думку, Україна реформується, тоді як Греція половину декади майже нічого не робила й зараз відкрито виступає проти справжніх реформ. При цьому, нагадує Ослунд, населення України в чотири рази більше за кількість жителів Греції, і стратегічно вона відіграє більшу роль для Європи.

"Після того, як ЄС де-факто втратив Грецію, він потребує успіху - і Україна може принести такий успіх. Але це передбачає необхідну увагу та масу ресурсів", - зазначає аналітик.

Якщо Європа відмовляє Україні у військовій допомозі, вона мала б щонайменше надати фінансову підтримку, переконаний Ослунд. Україна терміново потребує свіжих валютних резервів, і Європейський центральний банк міг би без проблем надати гарантії в розмірі понад десяти мільярдів євро.

"Це стабілізувало б національну валюту й нічого б не коштувало ЄС - доступ до грошей міг би бути пов'язаний із жорсткими умовами. Гроші залишалися б у Франкфурті. Нема жодних причин, які б свідчили проти такої допомоги", - вважає Андерс Ослунд.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування