Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Демілітаризація Широкиного тільки розпочинається - Марчук

Понеділок, 6 липня 2015, 15:11

Зважаючи на те, що бойовики багато разів порушували мінські домовленості, Україна не може піти на поспішну демілітаризацію Широкиного біля Маріуполя.

Про це повідомив екс-міністр оборони Євген Марчук, який представляє Україну в підгрупі з безпеки тристоронньої контактної групи, у себе в Facebook.

За його словами, "ще дуже багато роботи: розмінування, санітарно-епідемологічні проблеми, об'єкти життєзабезпечення, забезпечення правопорядку в самому Широкиному".

"Тут ще не все остаточно погоджено. А головне це відведення на 15 кілометрів важких озброєнь (артилерія, танки і міномети) від центру Широкиного обома сторонами. Тобто створення 30 кілометрової зони безпеки", - пише Марчук.

За його словами, йде погодження з російською стороною.

"Це рутинна і нервова робота - точні географічні координати, топографія, оцінка на місцевості, обставини тактичного і стратегічного характеру та багато іншого. Але найголовніша проблема в тому, що після "мінських домовленостей" бойовики при підтримці Росії не дотримувались їх виконання", - зазначив Марчук.

"Саме тому українська сторона, яка неодноразово пропонувала Росії декілька варіантів демілітаризації Широкиного, не може поспіхом і безоглядно йти на демілітаризацію цього багатостраждального населеного пункту", наголошує він.

"Демілітаризація Широкиного ще тільки розпочинається. Паралельно іде дуже непростий процес погодження з російською стороною відведення важких озброєнь калібром менше 100 мм для артилерії, для мінометів 85мм. та танків по всій лінії зіткнення на максимальну дистанцію ефективності їх озброєння. Тут є деякі плюси, але до остаточного погодження ще потрібно багато попрацювати. Завтра робота в Мінську", - зазначив Марчук.

Попередньо погоджено, що в центрі Широкиного буде встановлений цілодобовий спостережний пункт Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка збільшує для цього кількість персоналу.

Завершується погодження участі також українських і російських військових, які входять до Спільного центру контролю і координації, в заходах по контролю ситуації в Широкиному у взаємодіїї з ОБСЄ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування