Яценюк – Демчишину: Негайно передайте ФДМ акції "Центренерго"

Середа, 8 липня 2015, 13:31

Кабінет міністрів вимагає від міністра енергетики й вугільної промисловості Володимира Демчишина невідкладно передати акції "Центренерго" Фонду держмайна для приватизації.

Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду 8 липня.

Коли голова Фонду держмайна Ігор Білоус сказав, що Міненерго ще не передало ці акції, прем’єр спитав, чому.

"Я неодноразово говорив про те, що є маса технічних проблем в процесі передачі цих акцій у Фонд держмайна. Це, в першу чергу, кошти, які потрібні для оплати рахунків, які виставив Ощадбанк за зберігання цих акцій – це досить високі суми. Поки що незрозуміло, за що власне вони вимагають ці кошти. Друге – я неодноразово говорив по те, що перш, ніж продавати це підприємство, потрібно демонополізувати ринок теплової генерації", - заявив Демчишин.

"Ми зустрічалися неодноразово з Антимонопольним комітетом – і я впевнений, що щойно вони проведуть розслідування і визначать присутність і вплив на ринкові умови деяких монополістів, нам буде набагато простіше прийняти рішення, чи продавати й кому продавати", - додав голова Міненерго.

Яценюк відреагував різко: "Я розумію, що ви виступаєте проти приватизації компанії Центренерго і відмовляєтеся передавати пакет акцій відповідно до рішення Кабінету міністрів, яке вже прийнято".

"Щойно ви мені сказали про мільйон гривень, який треба заплатити Ощадбанку, я зв’язався з керівником Ощадбанку – вони готові розглянути питання (про те, щоб) простити вам мільйон гривень", - заявив прем'єр.

Демчишин відповів: "Хай розглянуть".

"Я думаю, що це технічні перепони, які зумисно ставляться з тією метою, щоб не приватизовувати компанію Центренерго", - сказав на це Яценюк.

"Тому, пане міністр, уряд вимагає від Вас невідкладної передачі пакету акцій Центренерго до Фонду державного майна України, як це було прийнято розпорядженням Кабінету міністрів", - заявив прем’єр.

"Щодо антимонопольного розслідування – я мав розмову з керівником Антимонопольного комітету. Рішення Ради національної безпеки й оброни прийнято: щодо проведення антимонопольного розслідування на всьому ринку електроенергетики. І сподіваюся, що Антимонопольний комітет проведе розслідування, яке не має жодного відношення до приватизації Центренерго", - додав він.

Думчишин не погодився з цим: "На даний момент на ринку теплової генерації є суттєвий гравець – і якщо буде дві чи три компанії, які будуть грати по одних правилах в одних інтересах, якщо це будуть приватні компанії, які будуть орієнтовані на прибуток, вони будуть змушувати всіх інших підвищувати тариф на їхню користь – як це ми бачили"

"Технічно це просто робити: вони можуть відключати станції, ставити їх на ремонт впродовж опалювального сезону – ми це неодноразово бачили

Міністр економіки Айварас Абромавичус із цього приводу сказав, що майже у всіх компаній, які будуть виставляти на приватизацію, "є сильний вплив на ту чи іншу галузь – тому не треба чекати антимонопольного розслідування".

На його думку, треба виставляти на прозору приватизацію ті великі об'єкти, на які вже претендують іноземні інвестори, – насамперед, ОПЗ і Центренерго.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування