В РФ на річницю Хельсинської угоди знову заявили, що анексували Крим законно

Субота, 1 серпня 2015, 10:50

У МЗС РФ знову заявили, що дії Москви під час "возз'єднання" Криму з Росією в результаті незаконного "референдуму" 2014 законні.

Як заявив директор Департаменту загальноєвропейського співробітництва МЗС РФ Іван Солтановський з нагоди 40-річчя підписання Гельсінського акту, дії Москви відповідали принципам Гельсінського заключного акта Наради з безпеки і співробітництва в Європі.

"Говорити про те, що повернення Криму до складу Росії стало порушенням будь-якого з принципів Статуту ООН і гельсінкських принципів НБСЄ некоректно з юридичної точки зору", - заявив він. При цьому Солтановський заявив, що "подібні заяви мають виключно політичне мотивування".

Солтановський зазначив, що заключний акт НБСЄ, "як і Декларація про принципи 1970, закріплює принцип рівноправності і права народів розпоряджатися своєю долею".

"Самовизначення є одним із загальновизнаних принципів міжнародного права. І у випадку з Кримом проголошення його незалежності і входження до складу Росії в умовах, коли в країні стався державний переворот із застосуванням сили ... стало єдино можливим варіантом", - заявив він.

Як відомо, Заключний акт НБСЄ, відомий як Гельсінський заключний акт або Гельсінські угоди був підписаний главами 33 держав в Гельсінкі 30 липня - 1 серпня 1975 року.

У документі закріплені політичні та територіальні підсумки Другої світової війни, виклад принципів взаємовідносин між державами-учасницями, в т.ч. принцип непорушності кордонів; територіальна цілісність держав; невтручання у внутрішні справи іноземних держав.

Також Угоди узгоджують заходи зміцнення довіри у військовій області (попередні повідомлення про військові навчання і великих пересування військ, присутність спостерігачів на військових навчаннях); мирне врегулювання суперечок і т.п.

ТАСС

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...