МЗС: Росія порушила більшість принципів та зобов’язань, закладених в основу ОБСЄ

Субота, 1 серпня 2015, 10:58

Вдавшись до незаконної окупації та анексії АР Крим та Севастополя, збройного втручання на Донбасі та викрадення українських громадян, Росія порушила більшість  принципів та зобов’язань, закладених в основу ОБСЄ.

Про це йдеться у заяві МЗС України з нагоди 40-ї річниці Гельсінського заключного акту.

"1 серпня 1975 року у Гельсінкі  лідери 35 держав Європи та Північної Америки підписали Заключний Акт НБСЄ. Попри ідеологічні протиріччя, держави погодили 10 фундаментальних принципів співробітництва, спрямованого на забезпечення миру та безпеки на Європейському континенті", - зазначено  у заяві.

"На жаль, агресія Російської Федерації проти України перекреслила ці амбітні плани та затьмарила відзначення 40-ї річниці Гельсінського заключного акту. Вдавшись до незаконної окупації та анексії АР Крим та м.Севастополя, збройного втручання на Донбасі та викрадення українських громадян, Росія порушила більшість  принципів та зобов’язань, закладених в основу ОБСЄ. Серед них – повага до суверенітету та територіальної цілісності, непорушність кордонів, відмова від застосування чи погрози силою, а також добросовісне виконання своїх зобов’язань згідно з міжнародним правом", - підкреслили в МЗС.

Також у відомстві зазначили, що без відновлення Росією поваги до Гельсінських принципів та виправлення скоєних нею грубих порушень під загрозою опинилися всі напрацювання в рамках НБСЄ/ОБСЄ за 40 років її існування.

"Під загрозою опинилася безпека і стабільність на всьому просторі ОБСЄ", - додали в МЗС.

Також у дипвідомстві знову закликали РФ негайно припинити агресію проти України, повернутися на шлях виконання принципів Гельсінського заключного  акту та норм міжнародного права з тим, щоб уникнути непередбачуваних наслідків для всієї системи європейської безпеки.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування