ЗМІ: Бойовики готують радіоактивну бомбу. В "ДНР" відхрещуються

Субота, 1 серпня 2015, 19:36

Британське видання The Times та американський Newsweek повідомили з посиланням на дані української Служби безпеки про те, що бойовики на Донбасі розробляють радіоактивну "брудну бомбу" за допомогою російських вчених-ядерників. 

Згідно з повідомленням, російські фахівці вилучають радіоактивні промислові відходи з бункера на території Донецького державного хімічного заводу та переправляють їх на військову базу бойовиків, де вони можуть бути поєднані з вибуховими речовинами.

Дані ЗМІ, як повідомляється, грунтуються на "зламаних" електронних листах між бойовиками та перехопленнях радіозв'язку. 

Як зазначає Newsweek, дані у документах, отриманих від СБУ, було неможливо перевірити, однак у них вказано, що "ДНР" дає дозвіл на переміщення територією групі ядерних фахівців з Російської Федерації. Один з документів  за підписом ватажка "ДНР" Олександра Захарченка наказує бойовикам батальйону "Схід" забезпечити озброєну охорону для російських вчених, іншим наказано забезпечити транспортні засоби для перевезення відходів і евакуації людей, що мешкають у кількох кілометрах від бункеру між 2 та 18 липня. 

З документів незрозуміло, чи фахівці з РФ - приватні чи офіційні особи. 

У Росатомі заявили, що ніяких офіційних запитів не отримували для надання послугу у Донецьку, при цьому зазначили, що у Росії є певна кількість приватних російських компаній, які можуть працювати з радіоактивними відходами. 

Newsweek також зазначає, що "заступник міністра оборони "ДНР" Едуард Басурін відхрещувався від даної інформації про бомбу: спершу заперечував сам факт існування бункера з ядерними відходами, проте потім сказав, що "всі знають про його існування ще з українських часів".

Newsweek і Times також зазначають, що за даними дипломатичних джерел, питання про можливе виготовленні ядерної бомби обговорювалося на переговорах контактної групи в Мінську, які відбулися у липні.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування