Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Великобританія згодна на добровільне обмеження права вето в РБ ООН

Вівторок, 11 серпня 2015, 08:04

Сполучене Королівство, що є постійним членом Ради Безпеки ООН, підтримує пропозицію Франції про добровільну відмову від застосування права вето у випадках, коли вимагається прийняття термінових заходів для припинення масових злочинів.

Про це заявив в інтерв'ю ТАСС постійний представник країни при всесвітній організації Меттью Райкрофт.

"Ми підтримуємо принцип, на якому заснована французька ініціатива. Ми не можемо уявити собі ситуацію, при якій Сполучене Королівство скористалося б правом вето і заблокувало прийняття заходів у відповідь на масові безчинства", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, "неврегульованим питанням" залишається реалізація цієї ідеї на практиці "за підтримки інших постійних членів Ради Безпеки".

З пропозицією добровільно обмежити застосування права вето виступив в 2013 році президент Франції Франсуа Олланд. Європейська країна є постійним членом Радбезу, поряд з Росією, Великобританією, Китаєм і США.

Москва виступає проти внесення будь-яких змін до порядку використання права вето, яке дозволяє постійним членам СБ блокувати прийняття резолюцій, навіть, якщо вони набирають необхідну більшість голосів.

"Це право закріплено в Статуті ООН, а змінити Статут в цій частині я будь-яких шансів не бачу, - сказав глава МЗС РФ Сергій Лавров на прес-конференції в штаб-квартирі організації у вересні минулого року. - І не тільки тому, що це позиція Росії".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування