Близько 40 країн погодилися з відмовою від права вето в ООН

Вівторок, 18 серпня 2015, 07:44

Майже 40 країн підтримали ініціативу Парижа щодо добровільної відмови від застосування права вето в ООН у випадках, коли необхідно вжити термінових заходів для припинення масових злочинів.

Про це заявив заступник офіційного представника МЗС Франції Олександр Жоржина, передає Укрінформ.

"Ініціатива Франції з регулювання вето у випадках масових звірств знайшла дуже широкий відгук в Організації Об'єднаних Націй та міжнародному співтоваристві. Майже 40 країн офіційно висловили свою підтримку в рамках останнього засідання ООН і багато інших проявляють інтерес", - заявив дипломат.

За його словами, відповідне рішення може бути прийнято вже у вересні.

"Ми активно обговорюємо це питання, зокрема у зв'язку з 70-ю річницею Організації Об'єднаних Націй у вересні, як подальший крок у мобілізації міжнародної спільноти", - уточнив Жоржина.

Як відомо,  Рада безпеки ООН не змогла ухвалити проект резолюції зі створення Міжнародного трибуналу для розслідування збиття Боїнга, що слідував рейсом MH17 у зв'язку з тим, що Росія, яка є постійним членом РБ ООН, висловилася проти, на документ було накладене вето.

У проекті резолюції йшлося, що РБ ООН "приймає рішення створити міжнародний трибунал з єдиною метою притягнення до відповідальності осіб, відповідальних за злочини, пов'язані зі знищенням в Донецькій області України літака авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував 17 липня 2014 рейс MH17".

Міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс заявив про намір шукати альтернативні способи покарання винних трагедії.

Глави МЗС 5 країн закликали створити міжнародний трибунал по MH17.  

Великобританія вже погодилася на добровільне обмеження права вето в РБ ООН.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...