Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Активісти пропонують Раді 10 кандидатів, що оберуть антикорупційного прокурора

П'ятниця, 28 серпня 2015, 12:29

Громадські активісти разом із нардепами запропонували Верховній Раді список із 10 кандидатів у Комісію з обрання Антикорупційного прокурора. Вони обурені кандидатами від генпрокурора Шокіна.  

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

"Парламентарі на свій розсуд зможуть обрати 7 з 10 запропонованих осіб, адже законом передбачається делегування в комісію з обрання антикорупційного прокурора 7 людей від Верховної Ради та 4 - від Генерального прокурора", - зазначили у ЦПК.

Список включає досвідчених правників, журналістів та правозахисників, зокрема до нього входять такі відомі борці з корупцією: Джовані Кесслер, Генеральний директор Європейського управління по боротьбі з шахрайством та Мері Батлер, Заступник керівника Міжнародного підрозділу з конфіскації активів і боротьби з відмиванням грошей Міністерства юстиції США.

Середж кандидатів - журналісти, юристи та правозахисники. Для збільшення клікніть на зображення. Інфографіка ЦПК

У списку також є українські журналісти-розслідувачі, зокрема Олекса Шалайський, співзасновник порталу журналістських розслідувань "Наші Гроші", Дмитро Гнап (проект журналістських розслідувань Слідство.Інфо).

Окремо до складу комісії пропонують включити громадських діячів та науковців із міжнародним ім’ям – Віктора Мусіяку та Володимира Галагана, борця з корупцією Віталія Шабуніна та головного люстратора країни Тетяну Козаченко, правозахисницю Олександру Матвійчук та бізнес-омбудсмена Тараса Качку.

В ЦПК нагадали, що Антикорупційна прокуратура створюється для процесуального нагляду за розслідуванням Антикорупційного бюро. Цей новий для українських правоохоронних органів інститут спеціалізованих прокурорів має запрацювати до кінця вересня.

Керівника – першого в Україні спеціалізованого антикорупційного прокурора – обирає конкурсна комісія з  11 людей. Семеро членів до складу конкурсної комісії делегує Верховна Рада,  четверо – генеральний прокурор.

Генпрокурор Віктор Шокін уже визначився зі своїми представниками до комісії: його заступник Юрій Севрук, начальник Головного слідчого управління Юрій Грищенко, перший заступник начальника управління нагляду у кримінальних провадженнях Роман Балита та заступник начальника відділу по роботі з кадрами Микола Садовий.

"Показово, що генпрокурор не побачив кандидатів у відділі реформаторів Давіда Сакварелідзе. "Комісія Шокіна" - люди зі старої системи, які зацікавлені в її збереженні, - зазначив Віталій Шабунін, голова правління "Центру протидії корупції".

Він наголосив, що  Юрій Грищенко є колишнім керівником одного з діамантових прокурорів-хабарників - Шапакіна. 

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:59
Прикордонники дали бій російській ДРГ на Сумщині
09:58
"Я не повторю помилки Луцького". Інтерв’ю з Ксенією Семеновою про те, що чекає на НАУ
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, є постраждалі
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
Усі новини...