Свідок проти Сенцова плутається у свідченнях та чекає 6-го строку

Середа, 5 серпня 2015, 12:35

Північно-Кавказький окружний військовий суд РФ допитує у справі українців Олега Сенцова та Олександра Кольченка свідка обвинувачення, судимого раніше 5 разів за крадіжку та заарештованого знову, Ярослава Бураковського із СІЗО. Він плутається у свідченнях.

Як повідомляє Медиазона, Бураковського мали допитати ще у вівторок по відеозв'язку з Кримом. Тоді Бураковський з'явився на включенні з СІЗО, але незабаром зник. Олег Сенцов висловив припущення, що свідок "торгується з суддею за строк".

Уперше слідчий допитав Бураковського 13 травня 2014, як випливає з матеріалів справи. Тоді він розповів, що знімав кімнату у оголошеного згодом в розшук фігуранта справи Сенцова Енвера Асанова, з яким познайомився на початку квітня того ж року в "одному з барів", тому що з'їхав від батьків після сварки.

Однак у протоколі другого допиту Бураковського 21 серпня 2014 містяться вже зовсім інші покази свідка. На цей раз Бураковський сказав, що познайомився з Асановим, а також Чирнієм та Афанасьєвим в групі "Правий сектор Криму" в соцмережі "ВКонтакте" у лютому 2014-го, після чого домовився з ними про зустріч.

У средут в суді Бураковський знову заявив, що познайомився з Асановим в барі. "Знайомство відбулося як у всіх нормальних людей, коли просто проводимо час у барі, випиваючи пиво", - сказав він.

Перший протокол допиту Бураковського. Документ Медиазона
Другий протокол із відмінними свідченнями. Документ Медиазона 

У ході допиту в суді Бураковський не зміг відповісти на запитання адвокатів про те, під яким ніком в групі Вконтакте був зареєстрований Сенцов, а також у що був одягнений Сенцов під час їхніх зустрічей. "Людей зустрічають не по одягу", - відповів Бураковський на запитання адвоката Дінзе про те, як був одягнений Сенцов на зустрічах, про які розповідав свідок.

Бураковський був засуджений 5 разів та чекає 6 строк. Фото з його сторінки в Вконтакте

Адвокат Сенцова Дінзе також поцікавився, коли Бураковський дізнався прізвище Олега Сенцова, той пояснює: "Це відома досить особистість". Що його новий знайомий - кінорежисер Сенцов, він дізнався зі ЗМІ, наполягає свідок.

Зараз Бураковський знову перебуває під вартою, проти нього розслідується ще одна кримінальна справа за статтею 158 КК РФ (крадіжка). Таким чином, Бураковському загрожує шостий тюремний термін.

Як відомо, 31 липня один із ключових свідків обвинувачення у справіСенцова-Кольченка Геннадій Афанасьєв відмовився давати свідчення проти них і заявив, що раніше свідчив під тиском.

Нагадаємо, за версією російського слідства, Сенцов створив в Криму терористичну організацію, яка була структурним підрозділом забороненого в РФ "Правого сектора", з метою виходу півострова зі складу Росії. Сенцов все спростовує.

Крім нього в цій справі були заарештовані Олександр Кольченко, а також Геннадій Афанасьєв та Олексій Чирній. Останні пішли на угоду зі слідством і вже отримали вироки - по 7 років позбавлення волі. За умовами угоди зі слідством, вони повинні давати свідчення в суді проти Сенцова і Кольченка.

У четвер, 30 липня, до суду доставили Чирнія. Він підтвердив всі дані ним раніше покази, але говорити в суді не захотів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування