Сенцов виступив у суді: Мене 4 рази душили пакетом

Четвер, 6 серпня 2015, 12:15

У Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові виступив обвинувачений Росією в тероризмі і створенні в Криму осередку "Правого сектора" український режисер Олег Сенцов.

На початку виступу він заявив, що не вважає цей суд легітимним.

"Я громадянин України, який був незаконно захоплений співробітниками ваших спецслужб", - сказав Сенцов.

Він також розповів, що брав участь у подіях на Майдані в Києві, а після оккупціі Росією Криму повернувся туди.

"Я був на Майдані, і це головний вчинок у моєму житті. Ми виступали проти злочинця-президента", - сказав він.

Сенцов заявив, що займався в Криму волонтерською діяльністю.

"Після того, як ваша країна почала окупувати мою Батьківщину, ми продовжили волонтерську роботу. Але я ніколи не закликав до насильства. Я займався допомогою журналістам, які висвітлювали події в Криму, допомагав перекладачами, організовував брифінги", - сказав Сенцов.

Він повідомив суду, що з усіх, хто виступав суді у цій справі, знайомий тільки з Геннадієм Афанасьєвим і з Олександром Кольченком, але знав його раніше за прізвиськом Тундра, а його прізвище дізнався тільки в суді.

"Я знаю тільки Гену Афанасьєва та Сашу Кольченка. Інших не знаю. Я розумію, що мої пояснення не вплинуть на вирок", - сказав режисер.

Він підкреслив, що вони підтримували заблоковані російським спецназом українські військові частини.

"Я займався пошуком викрадених українських активістів. Деяких ми не знайшли, навряд чи вони вже живі", - сказав Сенцов.

Він повідомив, що 9 травня йому зателефонував Кольченко, сказав, що заарештували Афанасьєва. Вже потім "зателефонував Афанасьєв, говорив голосом засудженого до смерті".

"Афанасьєв намагався призначити мені зустріч. Я все зрозумів, відключив телефон, але став наводити довідки про Афанасьєва", - заявив Сенцов.

10 травня його викрали біля будинку, з мішком на голові привезли в будівлю колишнього СБУ.

Сенцов розповів:

"Мене кинули в мікроавтобус, з мішком на голові привезли в будівлю колишнього СБУ на Івана Франка. Почався дуже жорсткий допит, мене запитували, кого я знаю з активістів, хто збирався підривати пам'ятники. Мене почали бити ногами, руками, кийками, лежачи і сидячи . Коли я відмовлявся говорити, почали застосовувати удушення. Мене душили пакетами. Душили 4 рази.

Я багато разів бачив це в кіно, і не розумів, як люди на цьому ламаються. Але це дуже страшно, ваша честь. Вони погрожували згвалтувати мене кийком, вивезти в ліс і там закопати. Години через чотири вони стомилися, і повезли мене на обшук. Тільки там я дізнався, що це - співробітники ФСБ. Вони там очікували побачити терористів і зброю, а знайшли тільки мою дитину - він був присутній при обшуку, про що в протоколі не йдеться. Знайдені гроші - це гроші моєї кінокомпанії для зйомок фільму "Носоріг".

За словами Сенцова, російські спецслужби запропонували йому дати свідчення проти керівництва Майдану.

"Мені запропонували дати свідчення на керівництво Майдану і отримати 7 років, або стати керівником і отримати 20", - сказав він.

***

31 липня один із ключових свідків обвинувачення у справі Сенцова-Кольченка Геннадій Афанасьєв відмовився давати свідчення проти них і заявив, що раніше свідчив під тиском.

Нагадаємо, за версією російського слідства, Сенцов створив в Криму терористичну організацію, яка була структурним підрозділом забороненого в РФ "Правого сектора", з метою виходу півострова зі складу Росії. Сенцов все спростовує.

Крім нього в цій справі були заарештовані Олександр Кольченко, а також Геннадій Афанасьєв та Олексій Чирній. Останні пішли на угоду зі слідством і вже отримали вироки - по 7 років позбавлення волі. За умовами угоди зі слідством, вони повинні давати свідчення в суді проти Сенцова і Кольченка.

МедиазонаГрани.ру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування