У Мін'юсті сказали, чому "мільярди Януковича" не повертають в Україну

Субота, 19 вересня 2015, 14:58

У Міністерстві юстиції України очікують якнайшвидшого створення офісу з пошуку, управління та повернення незаконно виведених з України активів.

Про це 19 вересня на брифінгу повідомила перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова. 

"Дуже важливим є ухвалення закону про офіс з пошуку, управління і повернення незаконно виведених із нашої країни активів. Цей модельний офіс було побудовано за прикладом Франції", - зазначила вона.

Вона пояснила, що це буде невеликий офіс, де працюють фахівці-фінансисти, які за допомогою комп'ютера шукають незаконно виведені активи за межами країни.

"І головне: ми вже знаємо, що в іншій країні десь є заарештовані мільярди Януковича. Але їх чомусь не повертають в Україну. Тому що вони не бачать у нас такої інституції, яка могла б управляти цими коштами до рішення суду", - зазначила Севостьянова.

За її словами, офіс зможе управляти такими коштами, наприклад, покласти ці кошти на рахунок у державний банк і до рішення суду відсотки від них ітимуть до держбюджету.

Як відомо, раніше глава уряду Арсеній Яценюк заявив, що Кабмін запропонує парламенту внести зміни у кримінально-процесуальний кодекс, які дозволять конфіскувати активи оточення колишнього президента Віктора Януковича.

У липні при МВС було створене управління з повернення активів, набутих незаконним шляхом, яке очолила Олена Тищенко.  Вона разом зі своїм колишнім чоловіком була фігуранткою кількох скандалів, зокрема щодо продажу за заниженою ціною конфіскованої нафти Курченка.  Крім того, Тищенко фігурувала у справі щодо багатомільярдних махінацій казахського бізнесмена Мухтара Аблязова, яку зараз розглядає британський суд.

На початку вересня депутати Тетята Чорновол і Олег Барна зареєстрували проект закону  про особливий режим спеціальної конфіскації майна №3025 про вилучення майна Януковича, Азарова, інших представників колишньої влади та підсанкційних осіб.

За прийняття законопроекту виступала і Тищенко. 

Автори закону стверджували, що їхній документ відповідає світовій практиці. Насправді ж ухвалення такого документа могло мати небезпечні наслідки - він дозволив би особам, у яких конфіскували майно, повернути його в міжнародних судах. Такої ж думки дотримувалися юристи, що надали аналіз законопроекту.

Мін'юст США жорстко розкритикував законодавчу ініціативу, визнавши її такою, що не відповідає світовій практиці спеціальної конфіскації.

15 вересня скандальний проект закону був відкликаний із Верховної ради.

16 вересня  начальник Управління МВС із забезпечення повернення активів, одержаних злочинним шляхом, Олена Тищенко подала у відставку.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:10
"Видавництво Старого Лева" оголосило передпродаж посмертної збірки Вікторії Амеліної
13:08
фотоHMD, Heineken та Bodega представили The Boring Phone – розкладний телефон без функцій
13:07
ФОТОУ Львові нейрохірурги видалили частину мозку 4-річній пацієнтці з Північної Ірландії
13:03
Дрони ГУР знову атакували російську загоризонтну РЛС "Контейнер" у Мордовії – джерела
12:56
фото, відео "Іскандерами" по Чернігову: окупанти убили 13 людей, 60 − поранені
12:53
В Україні через похолодання зросло споживання електроенергії - Укренерго
12:46
Чи можлива мобілізація осіб з інвалідністю після змін у законі: пояснюємо
12:41
Ракетний удар по Чернігову: Кулеба закликав надати Україні додаткові системи ППО
12:32
Україна серед країн, де найменше бояться ядерної загрози − опитування
12:32
фотоВчені показали яскраве ядро галактики, що живиться від чорної діри віком 12,9 млрд років
Усі новини...