Демчишин: Поки "Нафтогаз" бере гроші з бюджету, держава має його контролювати

П'ятниця, 23 жовтня 2015, 20:58

Міністр енергетики Володимир Демчишин вважає, що контроль держави, зокрема Міністерства фінансів, над діяльністю НАК "Нафтогаз України" має залишатися до того моменту, поки НАК отримує підтримку з державного бюджету.

Про це він сказав в ефірі "5 каналу".

"Поки "Нафтогаз" отримує підтримку з бюджету на певні функції, контроль над "Нафтогазом" має залишатися в держави, у Міністерства фінансів у першу чергу. Повинні узгоджуватися фінплан, залучення нових кредитів, собівартість", - сказав міністр.

Він зазначив, що запропонований радниками Європейського банку реконструкції й розвитку (і затверджений протокольним рішенням Кабміну) план реформування корпоративного управління "Нафтогазом" більшою мірою ним підтримується, але, з його слів, у ньому є кілька пунктів, які є певною мірою ризикованими й вимагають детального аналізу.

Зокрема, це питання виплати дивідендів дочірніми компаніями НАКу (відповідно до плану вони будуть виплачуватися "Нафтогазу", а не прямо в держбюджет, як зараз), можливої подальшої приватизації, захисту проти судових справ.

"Я говорив про те, що необхідно реформувати "Нафтогаз", тобто розділяти його функції. Ми розуміємо, що, відповідно до Третього енергопакету, європейці очікують, що ми будемо розділяти ("Нафтогаз") на функцію видобування, на транспортну складову й на торгівлю. Тобто ці три функції необхідно розділяти. Ми зараз фокусуємося на якійсь частині, на корпоративному управлінні, що також необхідно робити, але трохи у бік відкладаємо кінцевий процес", - сказав Демчишин.

Він додав, що в п'ятницю відбулися чергові обговорення плану реформування корпоративного управління НАК "Нафтогаз України" із представниками Європейської комісії, Світового банку й Міжнародного валютного фонду.

Як відомо, ЄБРР виділив "Нафтогазу" кредит у розмірі 300 млн доларів для фінансування закупівель природного газу на західному кордоні України на умовах EFET-кнтрактів.

Однією з умов кредиту ЄБРР є виконання програми реформування корпоративного управління "Нафтогазом", включаючи створення спостережної ради, до складу якої мають увійти кваліфіковані незалежні директори.

Протокольним рішенням Кабінет Міністрів затвердив план реформування корпоративного управління "Нафтогазом".

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...