Україна - у списку країн, де скоротилася інтернет-свобода

Середа, 28 жовтня 2015, 20:30

Свобода в глобальному інтернет-середовищі скорочується п'ятий рік поспіль на тлі активізації нагляду та цензури з боку урядів держав по всьому cвіту.

Про це свідчать результати дослідження міжнародної неурядової організації Freedom House, оприлюднені в середу, 28 жовтня.

У річному тематичному звіті Freedom House зазначається, що зменшення свободи в інтернеті особливо помітне на Близькому Сході - порівняно з певним покращенням, яке спостерігалося у роки після "арабської весни".

Загалом свобода висловлювань в інтернеті знизилася у 32 з 65 досліджених країн, "помітне скорочення" зафіксували у Лівії, Франції та Україні, цитує звіт агентство AFP.

Звіт охоплює період з червня 2014 по травень 2015 року.

Загалом 18 країн були оцінені у звіті як "вільні", 28 - класифікували як "частково вільнї" і 19 - як "не вільні".

Лідерами серед 65 країн зі свободи в інтернеті виявилися Ісландія, Естонія, Канада, Німеччина, Австралія, США та Японія.

Найгірше з інтернет-свободою в Китаї - навіть гірше, ніж в Сирії та Ірані.

Україну було визначено як "частково вільну" країну. Як зазначається у звіті, "протистояння з Росією і конфлікт на Сході України призвели до збільшення спроб цензури з обох сторін у спробі отримати контроль над інформаційним середовищем".

Як відомо, минулого року Україна також була серед "частково вільних" держав у рейтингу інтернет-свободи від Freedom House.

Німецька хвиля

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування