Відведення озброєння почнеться у понеділок, першими підуть танки

Неділя, 4 жовтня 2015, 13:08

У зоні АТО триває підготовка до відведення бронетехніки та озброєння, фізичне відведення озброєння розпочнеться 5 жовтня.

Про це повідомив речник АТО у Луганській області Руслан Ткачук. 

За його даними, наразі складаються та узгоджуються з представниками спеціальної моніторингової місії ОБСЄ списки озброєння та бронетехніки.

"Підрозділи ЗСУ, дислоковані на Луганщині, отримали 14 діб на виконання регламентованих доповненнями Мінських угод дій. Очікується, що фізичне відведення озброєння розпочнеться 5 жовтня. Першими відійдуть танки. Для них уже визначено маршрути та полігони зосередження, які відповідають міжнародним домовленостям", - зазначив Ткачук.

При цьому він підкреслив, що маршрути відведення озброєння забезпечує можливість маневру у разі порушення режиму припинення вогню протилежною стороною.

"Окрім цього на передовій відпрацьовується складна система заміни танків та артилерії на ПТУРи. По новому визначаються сектори стрільби, вдосконалюється система сповіщення – робиться все необхідне, аби не знизити вогневої потужності", - підкреслив речник АТО.

З відведення озброєння на Луганщині (у командуванні сектору "А" обіцяють, що зроблять це швидше ніж за 14 діб) розпочнеться почергове відведення бронетехніки та озброєння у секторах "С", "Б" та "М".

Як відомо, 29 вересня у Мінську тристороння контактна група підписала угоду про відвід озброєнь калібром менше 100 мм. 30 вересня "глави" "ДНР" і "ЛНР" Олександр Захарченко та Ігор Плотницкий підписали дану угоду.

Згідно з домовленістю, у першу чергу відводяться танки, на це відведено 15 днів. Потім - артилерійські знаряддя калібром менше 100 мм і міномети, термін - 24 доби. Відстань відводу -15 км з кожного боку лінії зіткнення. Порядок відводу: у першу чергу - частина лінії зіткнення в "ЛНР", у т.ч. Луганськ (сектор "Північ"); потім решта фронту, у т.ч. "ДНР" (сектор "Південь"). Тривалість усього процесу - 41 доба. 

2 жовтня президент Петро Порошенко заявив, що українська сторона починає відведення озброєння калібром менше 100 мм з лінії зіткнення сторін на Донбасі. За його словами, йдеться не лише про артилерію калібром менше 100 мм, мова йде про танки і про міномети.

3 жовтня речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов заявив, що Україна розпочала процес відведення озброєння калібром менше 100 мм. 

Процес  розпочато зі складання списків техніки, яка має бути відведена, вони  узгоджуються з ОБСЄ, після чого розпочнеться механічний процес відведення озброєння.

Згідно із заявою представників "ЛНР", відведення озброєнь з їх боку почалося вранці 3 жовтня. У "ДНР" заявили, що відведення озброєнь в "ДНР" від лінії розмежування почнеться після 18 жовтня за умови дотримання перемир'я.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News