Студентів, що викривають корупцію в університеті, хочуть відрахувати – правозахисники

Понеділок, 5 жовтня 2015, 20:35

Міжнародна громадська організація з боротьби із корупцією "Transparency International Україна" закликає припинити переслідування студентів-викривачів корупції в КНУ ім. Шевченка.

Водночас у керівництві КНУ всі звинувачення спростовують та заявляють, що відраховують студентів лише через незадовільне навчання, повідомляє Укрінформ.

"Громадська організація TІ Україна закликає Міністерство освіти втрутитися у ситуацію, а керівництво вишу об'єктивно оцінити знання студентів, перевести на другий курс і надати їм можливість повторно прослухати предмет, іспит з якого вони не склали", - йдеться у повідомленні прес-служби організації.

Зазначається, що Transparency International Україна вирішила надати підтримку студентам Київського національного університету ім. Тараса Шевченка - лідерам студентської антикорупційної ініціативи "ШеваПіл".

За даними організації, через активну протидію корупції в університеті студентів намагаються відрахувати.

Формальним приводом для відрахування першокурсників філософського факультету Володимира Коваля та Івана Кучерявого, які навчаються на контракті, стало нескладення іспиту з історії зарубіжних політичних вчень.

Утім, хлопці переконані, що це - політична розправа керівництва університету, яка напряму пов'язана з їхньою антикорупційною діяльністю.

Водночас у керівництві КНУ ім. Шевченка "Укрінформу" заявили, що вважають заяви студентів недостовірними, а звинувачення у переслідуванні - безпідставними.

"Є експертний висновок фахівців історичного факультету, які розглянули письмові роботи студентів Коваля і Кучерявого і встановили, що ці роботи не відповідають вимогам до задовільної оцінки, тобто незадовільна оцінка є цілком правомірною... На даний час студенти ще не відраховані. Ми очікуємо подання на відрахування як таких, що мають академічну заборгованість", - зазначив проректор з науково-педагогічної роботи КНУ ім. Т. Шевченка Володимир Бугров.

Він запросив громадські організації, в тому числі Transparency International, в університет для ознайомлення зі справою.

"Ми готові до будь-якої перевірки, будь-якого моніторингу, в тому числі громадських організацій", - підкреслив Бугров. 

Раніше студенти "ШеваПил" Володимир Коваль та Іван Кучерявий за два-три місяці виявили дві гучні корупційні схеми власного вишу. Вони звернули увагу на тендерні закупівлі та поселення у гуртожиток економічного факультету. 

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...