США: Удар по лікарні в Кундузі було завдано на прохання афганських військових

Вівторок, 6 жовтня 2015, 05:51

Авіаудар США по лікарні в Афганістані, жертвами якого стали 22 людини, був нанесений на прохання афганських військових.

Про це заявив командувач американськими та міжнародними військами в Афганістані генерал Джон Кемпбелл, повідомляє "Голос Америки".

За словами Кемпбелла, американські слідчі встановили, що "афганські військові передали, що потрапили під обстріл противника і попросили американців підтримати їх з повітря".

"Після цього вони попросили нанести авіаудар з метою знищення талібів, в результаті якого випадково постраждали декілька мирних жителів", - пояснив Кемпбелл.

Протягом півгодини ВПС США бомбили лікарню, яка належить міжнародній гуманітарній організації "Лікарі без кордонів", де лікували тих, хто отримав поранення за останні кілька днів в боях за Кундуз на півночі Афганістану. Загинули 12 співробітників лікарні і 10 пацієнтів, у тому числі троє дітей.

Почувши заяву Кемпбелла, представники організації виступили з такою заявою: "Факт є факт: ці бомби скидали американці. США розбомбили величезну лікарню, повну поранених пацієнтів і співробітників організації "Лікарі без кордонів". Цьому жахливого нападу немає виправдання".

Як заявила афганська влада, в лікарні і на її території переховувалися від 10 до 15 бойовиків. Однак, згідно із заявою, зробленою раніше "Лікарями без кордонів", "жоден з наших співробітників" не повідомляв про будь-які бойові дії на території лікарні до нальоту американської авіації.

Генерал Кемпбелл відмовився повідомити більш детальну інформацію, заявивши, що розслідування інциденту триває, і попередня доповідь повинна бути готовау найближчі кілька днів.

Авіаудар по лікарні в Кундузі було завдано американськими військовими 3 жовтня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування