За час окупації Криму Росією ув'язнили 7 кримських татар, ще 10 - під слідством

Вівторок, 6 жовтня 2015, 14:41

Від початку окупації Росією Криму судили 7 кримських татар, ще 10 перебувають під слідством.

Про це заявив голова ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв, повідомляють Крим.Реалії.

За його словами, основна частина кримінальних справ щодо кримських татар не має достатньої доказової бази.

"Доказова база в будь-якій з цих справ не має нічого такого істотного. Це голослівні звинувачення. При чому ті, кого звинувачують за "справою 3 травня" – це нібито застосування сили щодо представника влади, хоча ніякої влади тоді ніхто не уявляв, навіть в рамках російського законодавства... Тому ці дії могли б трактуватися, як дрібне хуліганство", – сказав Смедляєв.

Більшість кримінальних справ, порушених проти кримських татар стосуються подій 26 лютого і 3 травня минулого року. Так, арешти і суди у "справі 26 лютого" стосуються подій цього дня під кримським парламентом, коли зібралися кілька тисяч прихильників кримськотатарського Меджлісу з одного боку і "Русского единства" - з іншого.

Організаторами заходу виступили глава Меджлісу Рефат Чубаров, "Русского единства" - Сергій Аксьонов. Тоді в результаті сутичок двоє людей загинули.

Слідчий комітет Росії після анексії Криму порушив за цим фактом кримінальну справу. У рамках розслідування "за підозрою в організації і участі в масових заворушеннях" 29 січня заарештували заступника голови Меджлісу Ахтем Чийгоз, термін арешту якого закінчується 19 листопада.

"Справа 3 травня" також стосується подій минулого року, коли кримські татари зустрічали на адміністративному з Кримом у Армянську національного лідера Мустафу Джемілєва. Тоді окупаційна влада заборонила йому в'їзд до Росії і Криму, а пізніше почала кримінальне переслідування учасників акції. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News