Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нуланд побачила ознаки імплементації Мінських угод Москвою

Середа, 7 жовтня 2015, 01:04

Понад сім місяців знадобилося Росії та її ставленикам на Донбасі, щоби почати реально виконувати положення Мінських угод.

Про це заявила у вівторок у Вашингтоні помічник державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд, передає Укрінформ.

"Мінські домовленості були укладені в лютому, понад сім місяців тому. І зараз ми тільки починаємо бачити деякі реальні ознаки імплементації лише першої з трьох фаз цієї угоди", - зауважила представник держдепу.

Вона нагадала, що перша фаза угоди стосувалася "припинення вогню на лінії зіткнення та відведення важкого озброєння, а також забезпечення доступу спостерігачів ОБСЄ". Друга частина передбачала "реальні демократичні процеси на Донбасі – вибори, амністію, спеціальний статус, децентралізацію". Третя фаза "полягала у повному виведенні з України зброї, відновлення кордону й суверенітету України".

За словами американського дипломата, "вогонь у зоні конфлікту припинився, що вже є гарною новиною".

"Якщо Мінські домовленості будуть повністю виконані, напруження спаде повністю... Дуже багато зараз залежить від Росії та її ставлеників, чи зроблять вони вибір на користь цього", - зауважила Нуланд.

Представник зовнішньополітичного відомства США також зауважила, що подальшими кроками має стати забезпечення вільного доступу на Донбас ОБСЄ і решти частини України.

"Неможливо проводити вибори, якщо ви не маєте там вільних медіа, доступного середовища, якщо немає можливості для всіх політичних сил проводити виборчу кампанію", - підкреслила вона.

Водночас, Нуланд висловила сподівання, що "Мінські домовленості будуть повністю виконані, щоб український народ, в тому числі на Донбасі, міг обирати своє майбутнє".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...