Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У четвер суд візьметься за позов до Порошенка щодо складу ЦВК

Середа, 7 жовтня 2015, 12:39

8 жовтня о 15:00 Віщий адміністративний суд розглядатиме позов до президента щодо непризначення нових членів Центральної виборчої комісії.

Про це заявив під час засідання Верховної Ради лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко

"Зараз у парламенті відбувається спроба легалізувати незаконні дії Центральної виборчої комісії", - сказав він, коментуючи розгляд проектів постанов №3017 і №3018.

"Повноваження нинішнього складу ЦВК припинилися 1 червня 2014 року. Відповідно до вимог Конституції України, президент мав би внести до парламенту подання на звільнення членів Центральної виборчої комісії і на призначення нових членів ЦВК", - сказав Ляшко.

"Упродовж 16 місяців президент не виконує свої конституційні повноваження і не вносить до парламенту подання на призначення і звільнення членів ЦВК", - заявив він.

"У зв’язку з цим я як народний депутат і Радикальна партія звернулися з позовом до Вищого адміністративного суду з вимогою зобов’язати президента виконати свої конституційні повноваження. Розгляд справи про зобов’язання президента внести подання про призначення нових членів ЦВК починається завтра о 15-й у Вищому адміністративному суді"

"Чому президент 16 місяців не виконує свої конституційні зобов’язання? Чому президент тримає на гачку старий склад Центральної виборчої комісії? У мене логічна відповідь тільки о дна: для того, щоб цей склад фальсифікував вибори", - заявив Ляшко.

"Саме тому "підрахуя" Охендовського нагородили орденом Ярослава Мудрого, і ці фальсифікації ми сьогодні матимем на місцевих виборах. Ми категорично проти фальсифікації виборів і вимагаємо від президента внести подання на нових членів ЦВК", - додав він.

Ляшко заявив, що фракція "Радикальної партії" не буде підтримувати проект постанови №3017, яка передбачає внесення постанови ВР "Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році", та №3018 про внесення змін до прикінцевих і перехідних положень закону "Про місцеві вибори".

Депутат БПП Юрій Луценко відреагував на заяву Ляшка так: "ЦВК погане, йому не довіряє суспільство. Але розказувати про "підрахуя" тим, кого вони затвердили, – … ЦВК ми змінимо, але підбирайте слова ті, хто отримав мандат з рук цього "підрахуя".

По суті проектів постанов Луценко сказав: "Вибори на Донбасі мають відбутися там, де безпечно, ступінь цієї безпеки встановлює військово-цивільна адміністрація через ЦВК. Сьогоднішня постанова лише спрощує цей хід, бо Верховна Рада наступного тижня не працює, відтак скасувати вибори в Широкиному не зможе. І є абсурдом голосувати за депутатів в Широкиному чи інших населених пунктах на лінії зіткнення".

Депутат "Батьківщини" Сергій Власенко наполягав, що аби місцеві вибори були легітимні – треба ухвалити проекти постанов №3017 і №3018.

Вони знімають необхідність затвердження Верховною Радою рішення ЦВК про неможливість проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на окремих територіях Донецької та Луганської областей.

Депутат від "Опозиційного блоку" Олександра Долженков обурився, що у парламенті намагаються легалізувати позбавлення частини Донбасу можливості голосувати.

Проект постанови №3017 не набрав голосів, а за проект №3018 депутати голосуватимуть після перерви.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...