Експерти Bellingcat: Установлено особи тих, хто міг транспортувати "Бук"

Четвер, 8 жовтня 2015, 14:56

Установка "Бук", із якої підбили пасажирський "Боїнг", до прибуття на Донбас перебувала у складі 53-ї зенітно-ракетної бригади ЗС РФ, яка дислокується недалеко від Курська.

Такий висновок робить експертно-журналістська група Bellingcat, яка спеціалізується на проведенні розслідувань за відкритими джерелами, у підсумковій доповіді з розслідування катастрофи рейсу MH17 на сході України минулого літа.

В опублікованій 8 жовтня доповіді об'єднано дані, зібрані групою впродовж року після катастрофи літака "Малайзійських авіаліній" під Донецьком, пише Дождь.

У доповіді Bellingcat сказано, що 17 липня 2014 року установка "Бук" була перевезена на вантажівці з Донецька в Сніжне, а потім своїм ходом рушила південніше Сніжного. Звідти, йдеться у доповіді, близько 16:20 за місцевим часом була запущена ракета, яка збила літак "Малайзійських авіаліній".

Автори доповіді упевнені, що помічений у районі Сніжного "Бук" – російського походження.

За висновками Bellingcat, комплекс, численні фото якого було зроблено на території України, перебував до цього у складі 53-ї зенітно-ракетної бригади, яка дислокується неподалік від Курська.

У доповіді установка умовно йменується "Бук 3х2" – за написом на правому борту. За даними Bellingcat, схожа на "Бук 3х2" машина була у складі військового конвою, що слідував із Курська в Міллерове (Ростовська область) у червні 2014 року.

У якості доказів ідентичності "Бука", поміченого в районі Сніжного 17 липня 2014 року, і установки цього ж типу, сфотографованої на території Росії в червні, наводяться кілька знімків.

На знімках із Росії й України, геолокацію яких вдалося підтвердити Bellingcat, на "Буку 3х2" видно схожі вантажні маркування, залишки елементів номера і біла фарба на щитку гусениці в тих же місцях.

 

"У ході вивчення командою Bellingcat безлічі спостережень "Буків" стало ясно, що гумові щитки над гусеницями "Буків" згодом отримують ушкодження, і ці ушкодження створюють унікальний "відбиток пальців", який дозволяє спів ставити "Буки" на різних знімках. У випадку Бука "3х2" і світлини "Бука" Paris Match у Донецьку щитки гусениць були практично ідентичні", - йдеться у доповіді.

 

У Bellingcat також стверджують, що їм вдалося встановити особи чотирьох людей, які могли вести машину, яка транспортувала Бук "3х2".

 

Інформацію, опубліковану на сайті експертно-журналістської групи, а також ще неопубліковані дані Bellingcat передав Міжнародній слідчій групі, яка розслідує катастрофу MH17.

13 жовтня Рада безпеки Нідерландів має опублікувати доповідь про технічні причини катастрофи "Боїнга". Остаточний звіт Міжнародна слідча група покаже наприкінці 2015 року.

Нещодавно повідомлялося, що в тілах жертв MH17 знайдені осколки ракети з "Бука".

У квітні було опубліковано докази того, що влітку 2014 року колона техніки, у тому числі й комплекс "Бук", було доставлено на Донбас із Росії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування