Рада хоче, аби суди "негайно" розглядали справи про затримання іноземців

Вівторок, 10 листопада 2015, 11:08

Верховна Рада планує зобов'язати адміністративні суди негайно розглядати справи про примусове виселення чи затримання з метою ідентифікації іноземців і осіб без громадянства.

За ухвалення відповідного законопроекту №3154 в першому читанні проголосували 310 депутатів попри заяви деяких депутатів про те, що "негайно" – це оціночне формулювання

Відповідно до чинного законодавства, такі справи розглядаються в 5-денний термін від дня надходження позовної заяви.

Тепер пропонується визначити, що місцевим загальним судам, як адміністративним судам, підсудні адміністративні справи не тільки про примусове повернення в країну походження або третю країну й примусове виселення іноземців і осіб без громадянства з України, а й справи про затримання з метою ідентифікації й забезпечення примусового виселення іноземців і осіб без громадянства, і про затримання з метою ідентифікації й забезпечення передачі іноземців і осіб без громадянства відповідно до міжнародних угод про реадмісію.

Також парламент планує визначити, що постанови суду з усіх вищезгаданих справ виконуються негайно.

Відповідні зміни заплановано внести в Кодекс адміністративного судочинства.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що за чинним законодавством, підрозділи Державної міграційної служби й органи охорони державного кордону можуть тільки на підставі винесеної за їхнім зверненням постанови адмінсуду примусово видворити з України іноземця або особу без громадянства, однак у зв'язку із тривалим розглядом відповідних справ у їхній роботі виникають проблеми із забезпеченням утримування вищезгаданих осіб у пунктах тимчасового перебування іноземців і осіб без громадянства, що незаконно перебувають на території України.

Зокрема, чинним законодавством передбачено, що суддя виносить рішення про відкриття справи про примусове виселення іноземців і осіб без громадянства протягом 3 днів від дня надходження позовної заяви, а самі справи розглядаються судом в 5-денний строк від дня надходження позовної заяви.

Водночас, відповідно до чинного законодавства, іноземці й особи без громадянства, що порушили правила перебування в Україні або транзитного проїзду через її територію, можуть бути затримані на строк до 3 годин для складання протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи і з'ясування обставин правопорушення - до 3 діб із повідомленням про це письмово прокуророві протягом 24 годин з моменту затримання.

Таким чином, навіть у разі затримання іноземців і осіб без громадянства на 3 доби цього строку недостатньо, щоб отримати постанову суду про примусове виселення.

Законопроект №3154 внесено до Верховної Ради на виконання п. 34 національного плану заходів щодо виконання другої фази плану дій із лібералізації Євросоюзом візового режиму для України.

"Українська правда", "Українські новини"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування