Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рада прийняла "безвізовий" закон про арешт майна. ЄС його ще оцінить

Вівторок, 10 листопада 2015, 11:32

Депутати прийняли закон з "безвізового пакету", який дозволяє арешт майна, що може бути знаряддям, доказом злочину або отриманого злочинним шляхом.

За законопроект 2540а проголосував 291 депутат.

Міністр юстиції Павло Петренко висловив застереження, що законопроект у редакції комітету до другого читання погіршить ситуацію щодо розслідування корупційних злочинів і накладення арешту на майно корупціонерів:

"Якщо буде прийнята редакція комітету, адвокати Януковича зможуть подати до суду вимогу про перегляд арешту, в зв'язку з тим, що слідчим треба буде довести, який загальний обсяг збитків спричинив Янукович державі Україна. На стадії розслідування". Міністр спрогнозував, що закон доведеться переголосовувати.

При розгляді документу прем'єр-міністр Арсеній Яценюк також висловив сумнів у тому, що закон у цьому вигляді відповідає директиві Європейського Союзу.

"З формальної юридичної точки зору низка статей не відповідає європейській практиці. У тому випадку, якщо даний законопроект не буде відповідати європейському законодавству, а юридична експертиза саме на це і вказує, то це стане передумовою до того, що Україні не дадуть безвізовий режим", - сказав він.

"В стінах українського парламенту зараз немає єдності щодо вилучення поправок, які внесли суттєві зміни в антикорупційне законодавство і позбавляють правоохоронні органи реальної боротьби з корупцією", - додав Яценюк.

За словами прем'єра, після голосування закон має отримати юридичний висновок ЄС.

Якщо Європейська комісія не прийме цей закон, то або президент України внесе відповідні пропозиції до парламенту, або ВР переголосує цей законопроект, вказав Яценюк.

Спікер ВР Володимир Гройсман теж зазначив, що за наявності зауважень з боку ЄС до прийнятого законопроекту парламент його перегляне.

"Ми проведемо експертизу відповідності цього закону директиві ЄС до підписання президентом. І якщо - але це має бути дуже принципова річ - будуть певні речі, які не відповідають директиві, ми його переглянемо так, щоб він відповідав європейським директивам", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування