КДБ може покривати білоруських найманців "ДНР"

Четвер, 12 листопада 2015, 10:30

Жоден з воювали на боці сепаратистів бойовиків не притягнутий у Білорусі до відповідальності.

Про це пише видання "Белорусский партизан".

За інформацією з правоохоронних органів Білорусі, кількість білорусів, які воювали за "ДНР" і "ЛНР", оцінюється приблизно в 170 осіб.

Білоруси, які воюють на боці терористів, висловлюють думку, що ця цифра занижена.

22-річний Роман Кургузов влітку 2015-го повернувся до Білорусі. Переслідування з боку правоохоронців не боїться і найманцем себе не вважає. 

Зокрема Віталій Лящук, який в структурі підрозділів "ДНР" і "ЛНР" починав рядовим механіком-водієм і за рік доріс до командира роти у званні капітана зазначає наступне:

"Ця цифра необ'єктивна, нас набагато більше. Я особисто знаю, напевно, 80 білорусів, які тут воюють. Що стосується загальної цифри, вона як мінімум рази в чотири більша, ніж ви називаєте. При цьому жодну людину, яка тут знаходиться, не притягнули в Білорусі до кримінальної відповідальності і не оголосили в розшук".

 До війни Лящук працював інструктором в центрі дитячого відпочинку

Лящук каже, що мотивом для приїзду в так звану "ДНР" для багатьох білорусів була "боротьба з фашизмом".

Журналісти поцікавилися, яку позицію займуть бійці-білоруси з "ДНР" у разі гіпотетичного конфлікту між Білоруссю та Росією.

"Будуть дотримуватися нейтральної позиції, щоб не допустити такого конфлікту", - сказав він.

Лящук вірить, що Білорусь і Росія "завжди прийдуть до консенсусу з внутрішніх питань" і вважає обидва народи "братами по крові і по свідомості".

Видання нагадує, в червні 2015 голова КДБ Валерій Вакульчик говорив про те, що білорусів, які поїхали воювати в Україні, будуть притягувати до відповідальності за статтею "Найманство". Якщо доведуть провину. Досі не відомо хоча б про одну таку кримінальну справу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...