Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Адвокати навели докази, що Янукович тиснув на суддів через Майдан

П'ятниця, 13 листопада 2015, 12:35

Адвокати Небесної сотні розраховують, що судді нарешті визнають факти неналежного правосуддя в часи Майдану зими 2013-2014 років і даватимуть відповідні свідчення.

Про це заявив представник групи адвокатів Роман Маселко, який займається справами Майдану та Автомайдану, на ХІІІ з'їзді суддів України 12 листопада.

Він наголосив, що є докази організованості масового винесення неправосудних рішень проти майданівців.

Лише за поїздку Автомайдану до резиденції "Межигір’я" 126 суддів виносили рішення про позбавлення абсолютно невинуватих осіб про позбавлення прав на керування автомобілем, сказав Маселко.

За його словами, судді не боялися порушити закон, але боялися не виконати вказівку влади.

Маселко зазначив, що свого часу суддя Владислав Лисенко зізнавався, що виніс несправедливе покарання, бо інакше не міг, бо інакше йому "підкинуть гроші і посадять".

Він нагадав про запис, на якому голос голови Апеляційного суду Черкаської області Володимира Бабенка погрожує судді Сергію Бондаренку, вимагаючи виконати вказівку, а коли той оголосив законне рішення, голова суду сказав: "Ти оголосив війну мені і всьому колективу", а після цього почалися погрози.

Маселко також зачитав стенограму допиту члена Вищої ради юстиції, екс-голови Оболонського райсуду Києва Ірини Мамонтової, в якому вона зізнається, що отримувала вказівки з Адміністрації колишнього президента Віктора Януковича у грудні 2013 року.

"Наприкінці грудня 2013 року мені… надійшов дзвінок, від… працівника Адміністрації президента… Зазначений чоловік, сказав мені, щоб протоколи про адміністративні правопорушення якомога швидше були зареєстровані та розглянуті, а також він зазначив, що, враховуючи обстановку в країні, необхідно за цими матеріалами обирати у відношенні правопорушників максимально можливе стягнення", - говорила Мамонтова.

"Після новорічних свят мені ще декілька разів надходили телефонні дзвінки … з Адміністрації президента… Зазначені особи просили, щоб протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 122-2 КУАП швидше розглядались", - процитував її Маселко.

Після цього, за словами Мамонтової, 17 січня 2014 року окремі судді прийняли перші рішення за зазначеними протоколами, і ухвалили стягнути штраф.

"В цей же день після обіду був телефонний дзвінок від… зазначених мною співробітників Адміністрації президенти. В ході розмови мені було вимовлене незадоволення такими покараннями, і було зазначено, що це суперечить інтересам держави, на що я відповіла, що не можу впливати на рішення, які приймаються суддями", - розповіла Мамонтова.

"У відповідь мені було повідомлено, що я не можу належним чином організувати роботу суду, що необхідно було визначити певних суддів, які повинні були розглядати цю категорію справ", - додала вона.

20 січня 2014 року Мамонтовій знову телефонували з Адміністрації президента і висловлювали незадоволення – в результаті чого вона написала заяву звільнення з посади голови суду. 11 лютого минулого року Вища рада юстиції ухвалила відповідне рішення.

Встановлено, що Мамонтова отримувала дзвінки з телефону, який належить Фесенку Вадиму Івановичу, який тоді очолював головне управління з питань судоустрою АП.

Після звільнення Мамонтової близько 20-ти суддів Оболонського суду столиці винесли рішення про позбавлення прав 41 учасника автопробігу, а після цього були резонансні арешти і переслідування.

Свідчення Мамонтової – не єдині, їх більше, але їх недостатньо для повноцінного розслідування справи, сказав Маселко. "Кругова порука" і тиск досі діють.

Він закликав суддів давати свідчення. Адвокати готові захищати тих суддів, які допоможуть активістам покарати нечесних суддів.

У відповідь один із суддів заявив, що активісти нібито погрожували йому в часи Майдану.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування