Останню добу на Донбасі менше стріляли, але загалом ситуація погіршилася - Хуг

Четвер, 26 листопада 2015, 14:33

Впродовж останньої доби, після оголошення режиму "тиші" Україною, спостерігачі ОБСЄ фіксували зменшення кількості порушень режиму тиші з обох сторін.

Однак загалом безпекова ситуація на Донбасі знову викликає стурбованість у Спецільної моніторингової місії ОБСЄ, заявив заступник її керівника Олександр Хуг на прес-конференції у Києві.

"З учорашньої ночі ми спостерігали зменшення порушень режиму тиші з обох сторін", - сказав він.

При цьому Хуг констатував, що "безпекова ситуація у Східній Україні залишається такою, що викликає стурбованість, почастішали випадки і дані, які викликають занепокоєння".

"24 листопада наша місія зареєструвала 576 вибухів поблизу Донецького аеропорту. Ця місцевість, на жаль, не єдина, яка зазнає регулярних інцидентів… і яка може знову розглядатися як гаряча точка", - сказав він.

"Випадки перестрілок і вибухів трапляються з обох сторін лінії розмежування. З моменту останнього нашого звіту тут 19 листопада ми бачили багато прикладів застосування зброї – це стрілецьке озброєння, зенітні установки, протитанкові установки, міномети калібром 82 мм, 100 мм, 110 мм, гранатомети і навіть артилерію", - зазначив Хуг.

"18 листопада після аналізу кількох воронок поблизу житлових кварталів контрольованого "ЛНР" Донецького ми дійшли висновку, що вони стали результатом обстрілу 82-міліметрових мінометів", - додав він.

Пізніше, у Пугачівці, що контролюється "ЛНР", спостерігачі ОБСЄ обстежували 122-міліметрову воронку, що з’явилася там за день до того.

"Обидві сторони звинувачують (одне одного) у використанні "Градів" 18 листопада біля Зорянів (так звучало в перекладі – ред.), за 400 м від житлових будинків. СММ надало оцінку, що ця ракета дійсно була запущена з ракетної установки", - заявив Хуг.

"24 листопада з боку контрольованого Україною Первомайська СММ чула в напрямку Пісків, Водяного вибухи, які виглядали так, що туди надходили постріли, звідти надходили постріли з мінометів 82 і 122 мм. Ми також чули кулеметні черги і звук автоматичних гранатометів", - сказав він.

У Пісках місія чула 14 вибухів із мінометів, а також із рушниць, важких кулеметів, гранатометів тощо.

"У контрольованій "ЛНР" Веселій Горі ми чули легке озброєння, кулемети і 155-мм гармати на 10 кілометрів углиб від їхніх позицій", сказав Хуг.

"22 листопада з Донецької залізниці ми чули загалом 57 різних вибухів, включаючи багаточисельні вистріли з легкої зброї, гранатометів і мінометів. Таким чином порушення режиму припинення вогню (є). І вибухи з 82-мм мінометів і великокаліберної артилерії чулися також у Кам’янці, Авдіївці, що перебувають під контролем України, і 23 листопада", - зазначив представник місії.

"З нашого спостережного пункту на Донецькій залізниці ми зареєстрували численні порушення режиму припинення вогню, включаючи важке озброєння, піхотне озброєння і зенітний вогонь. У Красногорівці в той самий день СММ чула 17 вибухів, включаючи з обох боків мінометний вогонь, важкі кулемети, гранатомети", - додав він.

Кількість випадків порушення режиму припинення вогню, зареєстрованих СММ, свідчить про напруженість ситуацією.

"Загальні цифри коливаються від 8 до 70 обстрілів на день", - сказав Хуг.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News