Якщо Фірташ повернеться в Україну, то буде заарештований - Геращенко

Субота, 28 листопада 2015, 02:49

Бізнесмен Дмитро Фірташ у разі свого повернення в Україну буде арештований.

Про це заявив депутат з фракції "Народний фронт", член колегії МВС України Антон Геращенко в ефірі програми "Шустер Live" у п'ятницю ввечері, пише Інтерфакс-Україна.

"Ніякий Фірташ в Україну не приїде, ви це побачите. Бо якщо він сюди приїде, він буде арештований", - сказав він.

"Давайте почекаємо 1 грудня, а я цим питанням теж займаюся, і ми подивимося", - зазначив Геращенко.

У свою чергу народний депутат з фракції "Блоку Петра Порошенка" Сергій Лещенко вказав, що в Україні ніхто не відкрив кримінальне провадження на Фірташа, оскільки, вважає він, існують певні негласні домовленості.

"МВС пана Авакова дуже голосно на всю країну оголосив, що у справі Ostchem (група компаній, яка координує роботу 6 підприємств азотної хімії, що належать Group DF Фірташа) існують до Фірташа питання, проводяться виїмки, обшуки, починається розслідування кримінальних справ. Але напередодні приїзду Фірташа з'являється інформація, що до Фірташа питань немає. На каналі "Інтер" пана Яценюка вже показують у прямому ефірі, його зустрічі з міжнародними чиновниками і т.д. Один з менеджерів Фірташа призначається заступником міністра юстиції. І ми спостерігаємо тиху кулуарну змову між командою чинного прем'єра і паном Фірташем", - пояснив свою точку зору він.

"Але це ще не все - у пана Фірташа є спеціальні відносини з президентом, які свого часу були укладені під час зустрічі у Відні", - додав Лещенко.

Він також висловив думку, що між нинішньою владою, Фірташем і народними депутатами від "Опозиційного блоку" Юрієм Бойком і Сергієм Льовочкіним існує "пакт про ненапад".

26 листопада спікер МВС України Артем Шевченко повідомив що в МВС немає кримінальних проваджень, в яких бізнесмен Дмитро Фірташ проходить в якості підозрюваного, але є справа по групі компаній Ostchem, в якій він був викликаний на допит в якості свідка.

Як очікується, наступного тижня Фірташ повернеться в Україну після півторарічного перебування в Австрії. 2 грудня він візьме участь у з'їзді Федерації роботодавців України (ФРУ), яку очолює.

Раніше, 12 березня 2014 року, голова ради групи компаній Group DF, голова ФРУ Фірташ був арештований в Австрії року за запитом влади США. Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав йому запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але погодився звільнити його під заставу в EUR125 млн і зобов'язання не залишати Австрію. 30 квітня 2015 цей же суд відхилив запит Мін'юсту США про екстрадицію Фірташа в цю країну.

У жовтні адвокати бізнесмена і прокуратура Австрії отримали рішення Земельного суду Відня, що дозволяє йому повернутися в Україну.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков в кінці травня повідомив, що МВС направило Фірташу повістку на допит і проведення слідчих дій у зв'язку з розслідуванням кримінального провадження за фактом корупційних схем групи компаній Ostchem і розкрадання державного майна.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...