Кучма: "Або Ющенко знайде компроміс, або програє голосування"

Субота, 14 квітня 2001, 16:56
WORLD NEWS – EUROPE: Kuchma says premier must compromise or lose vote

Президент України Леонід Кучма закликав прем'єр-міністра Віктора Ющенка найти компроміс з про-президентським блоком в парламенті, щоб уникнути висловлення недовір'я в голосуванні, наміченому на 19 квітня.

Кучма попередив про можливість "серйозної політичної кризи", якщо Ющенко, який є головною рушійною силою економічних реформ в Україні, буде зміщений. Але він звинуватив уряд в допущених "критичних помилках" у відносинах з парламентом і сказав, що якщо це не виправити, то вотум недовіри "не виключений".

Неофіційні опитування показують, що 250-270 депутатів мають намір голосувати проти Ющенка, включаючи 112 комуністів, які стали ініціаторами голосування за недовіру. Для зміщення уряду необхідна проста більшість в 226 голосів.

Ющенко зазвичай сприймається на Заході як реформатор, зараз у нього найвищий рейтинг з усіх політиків в Україні завдяки економічному зростанню у 6% минулого року. Але його уряд переслідували скандали, і більшість аналітиків вважають, що він попав в дуже велику залежність від невеликого блоку правих, які його підтримують. Вони кажуть, що його відносини з Кучмою охолонули через те, що він взяв на себе персональну відповідальність за економічний успіх України.

Кучма підкреслює свою підтримку Ющенка, але має на увазі, що він повинен переглянути посади в кабінеті, щоб включити більше парламентських лідерів. "Уряд створений тільки з однієї частини парламентської більшості", - говорить Кучма, маючи на увазі вже зруйновану більшість з правоцентристів, створену в лютому 2000.

Якщо Ющенко піде у відставку, говорить він, для парламенту буде складно затвердити нового прем'єр-міністра у переддень парламентських виборів, що намічені на березень 2002. "Один Бог знає, що може трапитися. Наступне, що я зроблю – піду в церкву, запалю свічку і спитаю Бога, що робити".

Кучма зараз політично ослаб через скандал зі вбивством минулого року опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе. У листопаді опозиційні парламентарії оприлюднили касети з його голосом, що ніби наказує убити журналіста. Він допускає, що його записували, але говорить, що касети були підроблені, і заперечує будь-яку причетність до трагедії.

Хоч Кучма пробує дистанціюватися від наміченого на наступний четвер голосування про недовіру, більшість аналітиків проте кажуть, що він буде грати ключову роль в збереженні Ющенка на посаді.

"Парламент буде головним чином голосувати так, як скаже Кучма: зберігати Ющенко чи ні", - говорить Віктор Скаршевський, аналітик центра імені Разумкова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...